„Rustic” – o nouă expoziție pe simezele Bibliotecii ASTRA

„Rustic” – o nouă expoziție pe simezele Bibliotecii ASTRA

Foaierul Bibliotecii ASTRA găzduiește expoziția de pictură „Rustic”, un prilej de conexiune cu lumea de odinioară a satului tradițional.

Expoziția organizată de un grup de artiști plastici independenți din Sibiu reunește lucrări realizate de: Emilia Bozdoc, Maria Fleacă, Veturia Lucaciu, Petronela Mareș, Maria Elena Matei, Elena Oros, Silvia Pandrea, Iulia Sava și Gabriela Trușcă.

„Se spune că o expoziție prezintă și reprezintă creații ce țin de priceperea și talentul pe care îl posedă cei care vor să încânte privirea, să pună ochiul și imaginația la treabă. Asta am făcut noi, participanții, la o asemenea expunere a unor încercări artistico-plastice. Gândul ce ne-a înșoțit de-a lungul timpului, tot creionând, desenând și colorând, a fost foarte clar: să transmitem bucurie, emoție și, poate, admirație. Este binevenit acest eveniment de întâlnire, de cunoaștere mai aprofundată a ceea ce putem crea și transmite, mai ales că am găsit o gazdă primitoare – Biblioteca ASTRA. Tema aleasă este cât se poate de generoasă; rusticul stă, până la urmă, la baza multor creații, fie că este vorba de arhitectură, textile, diverse meșteșuguri. Prin conținutul lucrărilor, tocmai asta transmitem: inspirația din arta populară, din ceea ce este autentic românesc. Aducem, astfel, în reprezentările noastre un omagiu artei populare vechi, tradiționale: tot ce ține de ambient, cadru natural, obiceiuri, ritual bisericesc, obiecte de uz ce au făcut parte din gospodăriile de altădată, de lumea vegetală, în special flori, ce dă întotdeauna un plus de culoare așerărilor rurale. Demersul nostru este, așadar, o invitație la o expoziție prin care sperăm să ținem încă vii respectul și admirația pentru arta populară, pentru atmosfera plină de căldură a satului românesc, simbol al trăiniciei”, transmit artistele.

Expoziția este deschisă publicului, în mod gratuit, până pe 31 august.

„Am expus aici, sub titulatura «Rustic», lucrări care reprezintă satul românesc – fie peisaje, fie personaje. Exprimarea artistică a fiecăruia este deosebită. De aceea pare că nu este ceva care se leagă, dar totuși tema leagă toate lucrările. Cromatica este deosebită, reprezintă satul românesc și, în mod deosebit, costumul național, peisajele la fel sunt reprezentative pentru satul românesc și sperăm să fie un ansamblu care să bucure ochiul privitorului”, spune Maria Matei.

One thought on “„Rustic” – o nouă expoziție pe simezele Bibliotecii ASTRA

  1. Găzduită la Foaierul Bibliotecii ASTRA, expoziția „Rustic” este o minunată ocazie de a descoperi sau reevalua artele populare românești, prin prisma ochiului unor artiști plastici autentici, care își fac toată pofta și se dau cu părerea în materie de vizualitate. Este un prilej de conexiune cu lumea de odinioară a satului tradițional, prin intermediul lucrărilor expuse. Vă recomand să vizitați această expoziție, în intimitatea și liniștea lobby-ului bibliotecii!

Răspunde