Muzeul ASTRA organizează, în parteneriat cu European Heritage Volunteers, cea de a III-a ediție a workshop-ului de restaurare „Diversitate și complementaritate în restaurarea și valorizarea patrimoniului cultural”.
În cadrul evenimentului organizat prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu participă zece voluntari cu pregătire în domeniul patrimoniului din Spania, Germania, Egipt și România. Aceștia vor restaura 20 de piese pe suport piele-blană și pe suport textil din patrimoniul mobil aflat în colecția Muzeului ASTRA. În funcție de tipurile de degradări specifice fiecărui suport, se vor efectua operații de conservare-restaurare a obiectelor de patrimoniu. Intervențiile se vor desfăşura sub coordonarea specialiştilor în conservare – restaurare din cadrul Muzeului ASTRA. Experiența practică va fi susținută de activităţi educative care să le permită participanţilor să interacționeze cu tradiţiile şi obiceiurile locale prin demostrațiile practice ale meșterilor populari. În cadrul acestui eveniment va avea loc vizita documentară la Palatul Brukenthal din Avrig. Cele 20 de piese ce vor beneficia de intervenții de specialitate pe perioada workshop-ului vor face obiectul expoziției ce se va vernisa în ultima zi a evenimentului, pe 11 august, ora 11:00, în cadrul ansamblului arhitectural Călinești Berbești – Călinești Ferești.
„Acțiunea dă curs educației în domeniul patrimoniului material și imaterial, promovând patrimoniul românesc la nivel mondial. Munca în acest domeniu creează punți inter- și transculturale, încurajează colaborarea, lucrul în echipă și educația muzeală în rândul tinerilor și viitorilor experți. De asemenea, educația non-formală și experiențială se înscriu în abordările educaționale contemporane, accelerând procesele de învățare într-un mediu profesional, interactiv și participativ”, au explicat organizatorii.
În primele zile ale evenimentului, participanții au realizat intervenții de conservare curativă pe zece piese pe suport piele-blană și pe suport textil selectate din colecția Muzeului ASTRA. De asemenea, ei au beneficiat de vizite ghidate de către Iulia Teodorescu în cadrul expoziției „Cămașa. Eleganța veșmântului”, o expoziție care reunește cămăși din colecțiile muzeului. Prin intermediul meșterilor populari Rodica Ispas și Adrian David Coman, participanții au cunoscut două meșteșuguri tradiționale românești: țeserea în patru ițe la războiul de țesut și confecționarea opincilor din piele.