ICon Arts Festival Transilvania, ediția XXI, continuă în aplauzele melomanilor! În seara aceasta, publicul este invitat la un concert spectaculos susținut de Orchestra de Tineret a Elveției la Filarmonica de Stat Sibiu.
Vineri, 4 august, ora 18.00, Sala Thalia găzduiește concertul Orchestrei Giovane din Elveția, concertmaestru Sophie Knöchelmann, sub bagheta dirijorului Kaspar Zehnder. În programul serii se regăsesc Rapsodia română no. 1 și Rapsodia română no. 2 de George Enescu, „Renaissance du temps” de Oana Vardianu, precum și suita pentru orchestră „Die Alpen” de Joseph Lauber și „Pastorale d’été” de Arthur Honegger. Biletele pentru acest concert sunt disponibile la prețul de 80 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari) la casa de bilete a Filarmonicii și pe iabilet.ro.
Proiect cu și pentru tineri
Orchestra Giovane este o tânără orchestră simfonică elvețiană care susține patru concerte în Elveția germană în fiecare vară, după două săptămâni de repetiții intensive. De la înființarea asociației în 1997, pasionații de muzică se reunesc în fiecare an pentru a-și împărtăși dragostea pentru muzica clasică. Atât conducerea, cât și membrii sunt adolescenți și tineri adulți. Șapte membri ai consiliului de administrație planifică proiectele internaționale. Ideea de bază a orchestrei este de a organiza un proiect de către tineri pentru tineri. Această solidaritate îi reunește pe muzicieni în fiecare an, chiar dacă orchestra este reasamblată în fiecare vară. Muzicienii provin din diferite regiuni ale Elveției și cântă în diferite orchestre simfonice de tineret pe parcursul anului. Astfel, Orchestra Giovane reprezintă un schimb național de tineri adulți de pe scena muzicii clasice. OG reunește amatori avansați și studenți la muzică de la diferite universități elvețiene pentru a forma o orchestră simfonică. În cadrul unei tabere de două săptămâni în Elveția sau în străinătate, aceștia repetă zilnic programul de concert în mod profesionist. În același timp, schimbul social al interpreților se află în centrul proiectului. Acest lucru duce la prietenii strânse care depășesc cu mult entuziasmul lor comun pentru muzica clasică și care durează adesea ani de zile.
Orchestra Giovane se caracterizează prin programe care sunt orientate formal către practica tradițională de concert a muzicii clasice, dar în același timp surprind prin bucurie muzicală tinerească, proaspătă și interpretări noi. În plus, selecția programelor ia întotdeauna în considerare interpretarea unor lucrări puțin sau deloc cunoscute. Pentru OG este important să aducă în sala de concert compoziții noi. În trecut, orchestra a reușit să interpreteze premiere mondiale, cum ar fi, de exemplu, anul trecut, concertul pentru cor și orchestră Quintessenza al compozitorului și fostului instrumentist Rajiv Satapati. Sprijinirea tinerilor muzicieni pe drumul lor artistic este un deziderat la care consiliul orchestrei ține foarte mult. Acesta selectează în mod special tineri studenți la muzică care pot dobândi prima lor experiență ca lideri vocali. În plus, programul de concert include adesea o lucrare solistică cu acompaniament orchestral. În acest fel, OG permite tinerilor muzicieni să dobândească experiență scenică. Soliștii au, de obicei, o relație strânsă cu orchestra și adesea și-au petrecut ei înșiși vacanțele de vară în Orchestra Giovane.
În fiecare an, Orchestra Giovane numește dirijori promițători, majoritatea activi în Elveția, pentru a conduce orchestra. În ultimii ani, au fost angajați Armin Renggli, Marjan Grdadolnik și Anne-Cécile Gross. Proiectul aniversar de anul trecut „inzwischen” (25 de ani ai Orchestrei Giovane) a fost condus de tânărul dirijor în plină ascensiune Francesco Cagnasso, care s-a aflat pentru a doua oară la conducerea OG. Împreună cu el, orchestra a pregătit un program aniversar care a încântat audiența. Au fost interpretate lucrări de Brahms, Schubert, Debussy și Satapati.
Kaspar Zehnder a fost dirijor principal al Orchestrei Simfonice Solothurn din Biel din 2012 până la sfârșitul stagiunii 2021/2022. Din 2018, conduce în aceeași calitate Orchestra Filarmonicii din Hradec Králové (Republica Cehă). Anterior, a fost director muzical la Zentrum Paul Klee (2004-2012) și, ca succesor al lui Jiří Bělohlávek, dirijor șef al Filarmonicii din Praga (2005-2008). Din 1999 până în 2020, a fost director artistic al Festivalului de vară Murten Classics. De la debutul său de succes la Scala din Milano, în 2007, a dirijat numeroase orchestre importante din întreaga Europă, inclusiv orchestrele din Montpellier, Lille, Cannes, Metz, Pays de Loire, Île-de-France, Orchestra de Cameră Engleză (în prezența Prințului Charles), orchestrele naționale din Taiwan, Polonia, Lituania, România, Spania și, în Elveția, Orchestra Simfonică din Lucerna, Sinfonie Orchester Basel, Orchestre de Chambre de Lausanne.