Ministrul Culturii la festivalul ICon Arts: Reușita supremă este facilitarea accesului la cultură în comunitățile rurale

Ministrul Culturii la festivalul ICon Arts: Reușita supremă este facilitarea accesului la cultură în comunitățile rurale

Academia ICon Arts Transilvania și festivalul cu același nume reprezintă unul dintre cele mai longevive proiecte dedicate artelor contemporane din România, cu accent pe creșterea și punerea în valoare a tinerilor artiști, a apreciat Raluca Turcan, ministrul Culturii.

Ministrul a participat, ieri, la recitalul MiniCellos și Pianino în biserica fortificată de la Moșna. „Partea fermecătoare a acestui proiect este că se desfășoară vara, pe parcursul câtorva săptămâni, în frumoasele sate din Transilvania, în locuri de basm, unde zeci de artiști își dezlănțuie inspirația, prin concerte de muzică clasică și jazz, spectacole de dans contemporan, premiere artistice, presărate cu bunătățuri ale gastronomiei locale. Emblematica biserică evanghelică fortificată din Moșna a devenit scena unui recital de violoncel și pian susținut de copiii care au urmat masterclass-urile Academiei ICon Arts, sub îndrumarea Ellei Bokor (violoncel) și Mădălinei Pașol (pian). Pe fond, reușita supremă este facilitarea accesului la cultură în comunitățile rurale, într-o manieră prietenoasă și surprinzătoare, rezultat pentru care îi felicit pe președintele asociației UCIMR, Ștefan Gheorghiu, pe managerul cultural, Sebastian Gheorghiu, și pe primarul localității Moșna, Dumitru-Gabriel Nuțu, pentru implicarea activă în acest proces”, a spus Raluca Turcan.

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România a  organizat, în perioada 24 iulie – 6 august,  ceade-a XXI-a ediție a Festivalului ICon Arts Transilvania. Nouă localități din județele Sibiu, Cluj și Mureș au fost gazdele unor evenimente muzicale de excepție, precum concerte de muzică clasică, contemporană și jazz, rezidențe artistice interdisciplinare și masterclass-uri pentru instrumentiști. Peste 150 de artiști de pe trei continente au susținut 20 de concerte și recitaluri în locații diverse, de la edificii de cult, acoperișuri, pensiuni, Filarmonica Sibiu sau chiar în aer liber.

Concertul de încheiere a Academiei și Festivalului ICon Arts Transilvania ediţia XXI, festivitatea de absolvire și concertele masterclass-urilor de vioară, violoncel, canto și chitară s-au desfășurat astăzi, la Palatul Brukenthal Avrig.

Răspunde