Flori, roşii şi flori roşii

Flori, roşii şi flori roşii

Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole se va desfăşura sâmbătă, 19 august, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Târgul de țară, între orele 10.00 și 14.00.

Evenimentul este organizat de Muzeul ASTRA în colaborare cu grupul Semințe cu Suflet, în cadrul programului ,,Târgul de țară, grădină și peisaj legumicol 2023”.

,,Acum, în toiul legumelor și a fructelor coapte, Târgul de țară va îmbrăca hainele prospețimii și ale abundenței grădinilor românești. Grupul ‘Semințe cu suflet’ este un spațiu al prieteniei, destinat asigurării existenței și distribuirii gratuite a semințelor reproductibile și a plantelor curate și sănătoase, pentru perpetuarea soiurilor de calitate și apărarea biodiversității, dar și a plantelor din grădinile noastre, a informațiilor despre agricultura ecologică sub toate formele și despre plantele care ne înconjoară. Este un grup de pasionați reuniți în jurul unor valori comune, care susțin dreptul oricărui cultivator, amator sau cu experiență, de a avea acces la semințe reproductibile sănătoase. Grupul încurajează pe toți cei care sunt pasionați de grădinărit să înmulțească semințele primite și să le dăruiască mai departe. Piețele organizate de grupul ‘Semințe cu suflet’ sunt un spațiu convivial, destinat circulării semințelor curate, fără modificări genetice, nehibridizate, fără tratamente chimice de sinteză. Prin gestul lor voluntar de a salva semințe și de a le distribui, membrii grupului ‘Semințe cu suflet’ ne îndeamnă și pe noi să le înmulțim și să le dăruim mai departe. În acest sens, vom primi sfaturi despre cum să alegem legumele de la care dorim să păstrăm semințele și modul de păstrare a acestora. La fel ca dintotdeauna, cei care dăruiesc semințe dăruiesc prosperitate și diversitate: chiar și membrii grupului fac schimburi între ei; iar prin trudă, din câteva semințe, se pot cultiva și înmulți în timp poate mii de alte plante”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

La târg vor fi dăruite semințe, alături de legume, fructe, plante, dar și produse care se pot achiziționa. Vor fi prezenți 35 de expozanți din majoritatea județelor țării, dar și din Republica Moldova. Aceștia vor veni să expună și să dăruiască legume, flori, plante aromatice și medicinale.

„Vom avea și obișnuitele noastre ateliere gastronomice în care vom folosi legume din grădinile de zarzavaturi din lunca Muzeului ASTRA”, transmit organizatorii.

Răspunde