Filmul Revoluției din Sibiu, premiat la cel mai mare festival de film din Europa de Sud-Est

Filmul Revoluției din Sibiu, premiat la cel mai mare festival de film din Europa de Sud-Est

Filmul românesc „Libertate” va ajunge în peste 3.000 de cinematografe din toată lumea, după ce a câștigat aprecierile juriului la Sarajevo Film Festival.

„Filmul surprinde esenţa unui moment istoric semnificativ şi explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” Aceasta a fost motivaţia juriului care a oferit Premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc „Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo. Premiul constă în sprijin pentru distribuţia filmului în peste 3.000 de cinematografe din toată lumea şi popularizarea acestuia printre spectatori.

Inspirat din fapte reale, „Libertate” spune o poveste mai puţin cunoscută întâmplată la Sibiu, în timpul Revoluţiei din 1989. Filmul va intra în cinematografele din România în 6 octombrie, iar începând cu 25 august echipa filmului va fi prezentă la o serie de avanpremiere în peste 40 de oraşe din ţară, la Alba Iulia, Odorheiu Secuiesc, Sibiu, Buzău sau Brăila.

Regizorul Tudor Giurgiu, producătoarea Oana Bujgoi Giurgiu, scenarista Cecilia Ştefănescu şi actorii Alex Calangiu, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo şi Ionuţ Caras au participat la Festivalul de la Sarajevo, unde „Libertate” a avut parte de mai multe proiecţii şi întâlniri cu publicul şi cu presa. Publicaţia internaţională Cineuropa scrie: „Tudor Giurgiu zugrăveşte o imagine realistă a haosului şi tulburărilor revoluţionare, pune sub semnul întrebării istoriile deja stabilite şi, cel mai important, creează un film palpitant care captează atenţia spectatorilor”.

Din distribuţia filmului mai fac parte: Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Mirela Oprişor, Leonid Doni sau Cuzin Toma. Scenariul este scris de Cecilia Ştefănescu şi Tudor Giurgiu, după o idee de Nap Toader.

„Libertate”, o co-producţie România-Ungaria, a avut premiera naţională la cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unde a câştigat Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc din program.

Festivalul de Film de la Sarajevo este cel mai important şi cel mai mare festival de film din Europa de Sud-Est. A fost fondat în 1995, în timpul asediului oraşului Sarajevo din timpul războiului bosniac.

Tudor Giurgiu, fondatorul casei de producţie Libra Films şi preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a mai regizat filme precum „Legături bolnăvicioase” (2006), „Despre oameni şi melci” (2012), „De ce eu?” (2015) sau „Parking” (2019).

Răspunde