Aproximativ 100 de artiști de pe cinci continente vor participa la Festivalul Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu, cel mai mare eveniment cultural-diplomatic din România, potrivit organizatorilor.
Muzeul Naţional Brukenthal, împreună cu Asociaţia Brukenthal von Studio, cu sprijinul Ministerului Culturii şi sub Înaltul Patronaj al Ministerului Afacerilor Externe, va organiza în perioada 16-30 septembrie Festivalul Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu.
Evenimentul va aduce în spaţiile Muzeului Naţional Brukenthal şi în spaţiile outdoor din Sibiu lucrări de pictură, ceramică, sticlă, textile, sculptură, NFT, instalaţie, video, fotografie, tehnică digitală, grafică, bijuterie contemporană realizate de aproximativ 100 de artişti de pe cinci continente. Festivalul va realiza şi o platformă de dialog între artişti, curatori, directori de muzee de artă contemporană şi arhitecţi. De asemenea, în program se află mai multe conferinţe susţinute fizic şi online.
„Începând din acest an, Muzeul Naţional Brukenthal va organiza un eveniment important dedicat artei contemporane. Începând din anul acesta, va fi cel mai mare eveniment din agenda culturală a Muzeului Naţional Brukenthal. Festivalul Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu este unul dintre cele mai importante evenimente cultural-diplomatice din Europa. Avem peste 20 de ambasade partenere care ne-au facilitat primirea lucrărilor din diferite colţuri ale lumii. Conceptul SCAF va avea în fiecare an expoziţii ale unor state invitate. Anul acesta vom avea o expoziţie de artă contemporană din Republica Moldova, realizată de Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi curatoriată de domnul director Tudor Zbârnea şi o expoziţie din Polonia. Vor fi mai multe expoziţii de artă contemporană, realizate de mai mulţi curatori, între care le menţionez pe Ana Negoiţă şi Alexandra Runcan. Ediţia din acest an va aduce o expoziţie inedită de sculptură a maestrului Virgilius Moldovan, ce va fi organizată în podul Palatului Brukenthal din Piaţa Mare din Sibiu. Totodată, cu acest prilej, vom lansa şi ediţia de vin, pentru comercializare, realizată împreună cu Jelna-Amprenta Transilvaniei. E noul produs de brand – vinul In touch – Muzeul de Artă Contemporană Brukenthal. Invităm publicul să intre in contact cu operele a aproximativ 100 de artişti români sau străină, din Africa de Sud până în Finlanda, din Japonia şi China până în Peru, sau Uruguay, Germania, Austria, Ungaria, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Dubai şi din multe alte state. În cadrul SCAF vom avea şi lansarea catalogului festivalului şi vom inaugura şi o sală importantă de expoziţii temporare şi evenimente în Palatul Brukenthal. Mulţumesc doamnei ministru Raluca Turcan, ministrul Culturii şi doamnei ministru Luminiţa Teodora Odobescu, ministrul Afacerilor Externe şi echipei domniei sale, pentru faptul că acest eveniment va fi organizat începând din acest an sub Înaltul Patronaj al Ministerului Afacerilor Externe. Mulţumesc tuturor ambasadorilor pentru prietenia şi colaborarea existentă şi doamnei primar Astrid Cora Fodor pentru implicarea în acest eveniment care aduce Sibiul pe podiumul marilor evenimente dedicate artei contemporane. De asemenea, Muzeul Naţional Brukenthal mulţumeşte tuturor instituţiilor culturale, muzee şi sponsorilor care susţin acest eveniment”, a transmis Alexandru Constantin Chituţă, manager interimar al Muzeului Brukenthal.
De asemenea, Chituță susține că SCAF 2024 este deja „mai mult de jumătate realizat”. „Vor participa peste 25 de ambasade din România şi vom avea o expoziţie de artă contemporană din Cuba. Suntem în dialog şi cu câteva galerii şi muzee de artă contemporană din lume”, a precizat acesta.