„Hărțile turistice ale Asociației Carpatine Ardelene a Turiștilor SKV” este titlul expoziției bilingve care va fi expusă în foaierul clădirii Forumului German din Sibiu în perioada 1 – 30 septembrie.
Expoziția este un proiect comun al Asociației Carpatine Ardelene a Turiștilor SKV și al Forumului Democrat al Germanilor și a fost concepută de Petre Scântei, vicepreședintele Secției Sibiu a SKV. Ea oferă o prezentare a hărților publicate de diferitele secțiuni ale SKV în secolele XIX și XX, precum și o incursiune în domeniul cărților și a cărților poștale ale SKV.
Organizatorii invită la vernisajul expoziției, care va avea loc pe 1 septembrie, la ora 18.00, în foaierul Forumului, strada General Magheru 1-3.
Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor (SKV / Siebenbürgischer Karpatenverein) a luat ființă în 1880 la Sibiu, fiind una dintre cele mai vechi asociații montane și de drumeție din lume aflată în activitate. În perioada 1880-1945, SKV a fost cea mai importantă asociație pentru drumeție din România, ajungând la mai mult de 6.000 de membri cotizanți grupați în 16 secțiuni răspândite în întreaga țară. Asociația a construit și reconstruit 60 de cabane, unele de mai multe ori, dintre care cele mai cunoscute sunt Postăvaru, Curmătura, Diham, Omu, Mălăiești, Vârfu cu Dor, Negoiu, Bâlea Lac, Bâlea Cascadă, Podragu, Urlea, Bărcaciu, Suru, Prejba, Șurianu, Parâng. De asemenea, SKV a amenajat și marcat peste 1.000 de kilometri de poteci. Tot SKV a pus bazele stațiunilor Poiana Brașov și Păltiniș (Höhe Rinne). În 1919, Nicolae Iorga scria: ”SKV-ul a deschis frumusețea munților ardeleni turismului și a introdus civilizația în regiuni sălbatice și încă nepătrunse, sub formă de poteci și case de adăpost”. În 1996, asociația și-a reluat activitatea la inițiativa unor vechi membri. În momentul de față, SKV are cinci secțiuni locale cu un total de 480 membri, organizează aproape 200 de activități pe an, se implică în proiecte turistice la nivel local, regional, național și internațional, marchează și întreține poteci, organizează evenimente turistice, concursuri, activități educative cu copii și acțiuni de ecologizare.