Artă în sărbătoare: „Madona cu rodie” de Rafael

Artă în sărbătoare: „Madona cu rodie” de Rafael

Astăzi credincioșii ortodocși, romano-catolici și greco-catolici sărbătoresc praznicul Adormirii Maicii Domnului sau Sf. Mărie Mare. La mulți ani celor care își sărbătoresc ziua numelui!

Cu acest prilej vă prezentăm lucrarea „Madona cu rodie” realizată de Rafael Sanzio, 1504, din colecția Muzeului Albertina din Viena ce poate fi văzută în expoziția „Albertina & Brukenthal”, la Muzeul Național Brukenthal, din Piața Mare, nr. 4 din Sibiu.

Rafael Sanzio (n. 6 aprilie 1483, Urbino, Ducatul Urbino, Italia – d. 6 aprilie 1520, Roma, Statele Papale) a fost un pictor și arhitect de seamă al Renașterii italiene, unul din cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor, iar moartea sa prematură a pus capăt unei cariere excepționale. Rafael a pictat numeroase compoziții în care apare figura Fecioarei Maria în diferite ipostaze. În 1507, când mai era încă la Florența, pictează Madona cu sticlete, restaurată mai târziu de Rodolfo Ghirlandaio. În tabloul Madonna dell’Impannata, Fecioara Maria și Pruncul Iisus sunt înconjurați de Sfânta Elisabeta, Sfânta Ecaterina și Sfântul Ioan Botezătorul. Grație culorilor calde, opera respiră bucurie și calm, luminată de zâmbetul senin al pruncului.Madonna di Foligno (1510) și Madonna Sixtină (1513) arată bogăția culorilor, eleganța figurilor și îndrăzneala în invenția compoziției, caracteristică perioadei romane a lui Rafael. Pictura este realizată în ulei pe pânză.

Madonna della Sedia este una dintre cele mai renumite picturi ale lui Rafael. Formatul circular conferă tabloului un aer deosebit de familiar, rotunjimea figurilor creează senzația de legănare. Foarte omenești sunt gestul matern, plin de dragoste al Mariei și mișcarea micului Iisus, precum și îmbrățișarea lor, care subliniază esența intimă a scenei. Lucrarea este îmbogățită de efecte cromatice din tonuri calde, vii, pline de lumină. Rafael pune culorile aproape senzual, creând acea strălucire care umple tabloul de seninătate liniștitoare.

În lucrarea de față, Maica Domnului apare cu Iisus în brațe ținând în mână o rodie. Rodia în simbolistica creștină exprimă ecclesia sau comunitatea de credincioși. Așa cum fiecare sâmbure a rodiei stă grupat în învelișul fructului, la fel credincioșii stau adunați în biserică. Rodia în mâna Maicii Domnului simbolizează așadar faptul că Maica Domnului este și Maica Bisericii.

Adormirea Maicii Domnului este una din cele mai cinstite și mai vechi praznice ale lumii creștine, grecii numind sărbătoarea și „Paștile verii”.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului datează din secolul VI, fiind introdusă în cult din ordinul împăratului bizantin Mauriciu, deși sunt indicii clare că era ținută ca sărbătoare încă din secolul IV.

Troparul sărbătorii pune în evidență faptul că Fecioara Maria, cea care „întru naștere fecioria a păzit”, prin adormirea ei „cea fără de moarte” „lumea nu a părăsit”, ci a rămas pe mai departe rugătoare pentru omenire. Prin trecerea ei Dincolo, Sfânta Fecioară se mută la viață ca una ce a fost prin excelență Maica Vieții.

Din acest considerent  în data de 15 august se poate spune LA MULȚI ANI celor care poartă numele de Maria și derivate.


Alexandru Constantin Chituță,

manager Muzeul Național Brukenthal

Răspunde