Managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Constantin Chituță, a fost ales cetățean de onoare al municipiului Iași.
„Este un lucru care mă onorează, dar îl consider și o recunoaștere a ceea ce împreună cu doamna Aurica Ichim, directoarea Muzeului Municipal «Regina Maria» din Iași, cu dl. prof. dr. Adrian Stoleriu, decanul Facultății de Arte, și cu dl. prof. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte «George Enescu» din Iași am organizat la Iași. Au fost foarte multe evenimente culturale de calitate, care au adus o notă distinctă. Au fost expoziții care au dublat numărul de vizitatori la Muzeul Municipal «Regina Maria» din Iași. Au fost evenimente realizate în premieră în Moldova. Toate acestea au fost făcute în decursul anilor. Au fost făcute cu mult profesionalism și cu multă dăruire. Așa cum s-a afirmat, în urma colaborării, între Sibiu și Iași există o autostradă culturală care ne face să fim apropiați și prieteni. Această distincție nu e doar o recunoaștere, e și un imbold de a continua relația de prietenie și colaborare cu instituțiile culturale din capitala Moldovei. Cred că astăzi colaborarea și munca în echipă este o condiție de la care nu se poate trece cu vederea. Mulțumesc pentru recomandare Muzeului Municipal «Regina Maria» și Facultății de Arte din cadrul Universității Naționale de Arte «George Enescu» din Iași. Mulțumesc colecționarului George Șerban. Împreună am făcut lucruri memorabile, nu doar pentru Iași, cât pentru tot ce înseamnă cultură, artă și frumos”, a spus Chituță.
În ultima perioadă, Muzeul Național Brukenthal are o colaborare fructuoasă cu Primăria municipiului Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. La ediția din acest an a Festivalului Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu, șapte artiști contemporani ieșeni vor fi reprezentați prin lucrări de pictură, sculptură și textile, au anunțat organizatorii sibieni.
Totodată, Alexandru Chituță a ținut să precizeze că nu intenționează să accepte oferta de a se muta în capitala Moldovei. „Deocamdată am treabă la Sibiu, nu mă mut la Iași, chiar dacă am fost invitat! Iașul e un oraș superb, cu oameni extraordinari, foarte dedicați și implicați. Iar instituțiile culturale de acolo: Muzeul Municipal «Regina Maria», Ateneul Național din Iași, Opera Națională etc. fac lucruri minunate”, a adăugat acesta.
Felicitari domnului Alexandru Constantin Chituta pentru aceasta onoare! Acest onorariu reflecta excelenta gestionare si implicare a domniei sale in ceea ce priveste activitatile de relationare si colaborare cu institutiile culturale ale orasului Iasi, contribuind astfel la promovarea adevaratei culturi a orasului Iasi. Potentialul cultural al acestui oras devine din ce in ce mai stralucitor, sub mana abila a domnului Chituta!