Concurenții, publicul și viața culturală a Sibiului câștigă prin Zilele Hungarikum, eveniment care are ca scop promovarea patrimoniului imaterial, a tradițiilor populare și a gastronomiei autentice maghiare.
Festivalul atrage în fiecare an mii de turiști, însă și organizarea este tot mai amplă, la noua ediție fiind înregistrați oaspeți din multe județe din Ardeal, precum și din Ungaria și Serbia.
În perioada 30 iunie-2 iulie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Zilele Hungarikum, se desfășoară un târg de meșteșugari și producători cu peste 60 de participanți, spectacole și ateliere de dansuri și muzică populară maghiară, demonstrații și ateliere meșteșugărești, evenimente pentru copii, concerte, degustări de preparate tradiționale maghiare și multe altele.
Momentul cel mai așteptat a fost și anul acesta concursul de gătit. Zi de vară până-n seară, 27 de echipe din Sibiu, Sighișoara, Cluj-Napoca, Berghia de Mureș, Nicolești Ciuc, Borsec, dar și din Ungaria, de la Debrecen, Kecskemét și Pécs, precum și din Topolya – Serbia, s-au întrecut astăzi să pregătească diferite tipuri de gulaș și alte preparate la ceaun. Marele premiu a fost obținut de echipa formată din Csabi, Sanyi, Miklós și István. La categoria Gulyás, locul II a revenit echipei „Homo Novus 1”, locul al II-lea a fost ocupat de „La Bârlogu’ Team”, iar locul al III-lea a revenit celor de la „Oroszlánok”. La categoria Alte preparate ungurești, pe primul loc s-a clasat echipa „Tradiționali”, pe locul al doilea, echipa „Sare și piper”, iar locul al treilea a revenit echipei „Busóföldi Babfőzők”. Echipele „Ad-hoc”, „Kőkavarok” și Organizația de Femeii Mi-nők din Micfalău au obținut premii speciale.
„Zilele Hungarikum are deja rețeta știută, pregătită, doar condimentele le mai schimbăm câteodată, astfel încât în fiecare an reușim să venim cu lucruri noi, cu atracții pentru publicul larg vizitator al splendidului Muzeu în aer liber ASTRA. Anul acesta, inclusiv spectacolele culturale sunt mult mai bogate datorită finanțărilor pentru care suntem deosebit de bucuroși și le mulțumim celor care înțeleg că facem o treabă frumoasă. Mă bucur foarte mult că sunt aproape 30 de echipe concurente. Sigur, sunt mai multe, dar vreo 30 care gătesc, fiindcă nu toate intră în concurs. Avem în concurs 27 de echipe pe cele două categorii – gulyás și alte mâncăruri tradiționale ungurești. Și azi, dar și mâine vor fi niște mâncăruri speciale ungurești, care nu au mai fost la Sibiu. Avem și vreme frumoasă și publicul degustă cu mare bucurie ceea ce am pregătit, atât la propriu – mâncărurile -, cât și spectacolele culturale. Avem două iurte: una mai potrivită pentru ateliere pentru fete, iar cealaltă pentru băieți – biciuri și tras cu arcul. În același timp, avem peste 60 de meșteșugari maghiari pe Aleea Pivelor sau, cum îi spunem noi – ‘strada’ meșteșugarilor și producătorilor unguri, avem câțiva producători cu mărfuri extrem de gustoase și interesante. Merită să veniți până la Muzeul în aer liber ASTRA!”, a spus Serfőző Levente, președintele Asociației Maghiarilor din Sibiu (HÍD), pentru StradaCetatii.ro.
Și anul acesta, gospodinele din satul Micfalău, județul Covasna, au pregătit desertul tradițional „Creangă de nuntă”.
Mâine, 2 iulie, membrii juriului și bucătari invitați vor prezenta lumea gastronomiei maghiare prin preparate deosebite care vor fi oferite și spre degustare publicului vizitator: gulyás, tocăniță de berbecuț de la Karcag, tocăniță de cerb, bogrács de Sibiu, ceaun de fasole ca la Mohács, tocăniță de berbecuț ardelenească, gulyás secuiesc, tocăniță de gheare, ciorbă de pește din crap, papricaș de pui și ciorbă de ciuperci. Nu vor lipsi nici deserturile proaspete, gătite la fața locului, cum ar fi „creanga de nuntă” din Micfalău, langoș secuiesc sau kürtőskalács cu paprika. Pentru copii sunt pregătite activități sportive, plimbări cu poneii și ateliere meșteșugărești, iar cei mari se vor bucura de spectacole cu muzică și dansuri maghiare și de târgul de pe aleea principală, unde găsesc miere, lavandă și diverse plante aromatice, colac secuiesc, langoș, brânzeturi artizanale, haine și accesorii tradiționale, cosmetice și obiecte decorative naturale.