Violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Edit Arva deschid festivalul ICon Arts XXI

Violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Edit Arva deschid festivalul ICon Arts XXI

Biserica Evanghelică Sfânta Margareta din Mediaș va găzdui luni, 24 iulie, de la orele 19:00, primul recital care va deschide oficial Festivalul ICon Arts Transilvania, ediția XXI: recitalul de violoncel susținut de Andrei Ioniță, alături de pianista Edit Arva.

Andrei Ioniță

Descris de publicația The Times drept „unul dintre cei mai captivanți violonceliști care s-au afirmat în ultimul deceniu”, Andrei Ioniță a fost desemnat „BBC New Generation Artist” pentru perioada 2016-2018. Deși a început să cânte la pian la vârsta de 5 ani, la 8 ani a ales violoncelul, instrument care i-a și adus numeroase burse de studiu, dar și premii și distincții internaționale în palmares, precum:

  • Premiul I la Concursul Internațional de violoncel David Popper (2009)
  • Premiul I la Concursul Internațional Aram Haciaturian (2013)
  • Premiul II la Concursul Internațional ARD München, ediția 63 (2014)
  • Premiul II la Grand Prix Emanuel Feuermann (2014)
  • Medalia de Aur la Concursul Internațional Ceaikovski (2015)

De-a lungul carierei, a interpretat recitaluri, concerte și a participat la turnee internaționale în Europa, America și Asia, alături de Filarmonica din München, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Orchestra Simfonică Radio din Viena, Orchestra Filarmonicii din Tokyo și multe altele.

Andrei Ioniță are un portofoliu impresionant, colaborând cu interpreți și dirijori de talie mondială.

El este, de asemenea, mentor pentru tânăra generație de artiști, susținând masterclass-ul de violoncel din cadrul Academiei ICon Arts, fiind cel mai tânăr dintre mentori.

Edit Arva

Edit Arva este o pianistă talentată, cu o carieră muzicală amplă și un parcurs educațional și profesional impresionant. Spiritul creativ și dorința de a participa la concursuri și a cânta în public au apărut încă de la vârsta de 7 ani. Pasiunea ei pentru muzică s-a amplificat pe măsură ce a crescut, iar în anul 2003 a absolvit Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași, secția de Pian, și a continuat studiile la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, unde a obținut diploma de licență și masterat în Interpretare Muzicală – Pian. În noiembrie 2016, Edit Arva a obținut titlul de Doctor „Summa Cum Laude” la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, cu o teză despre Sonata pentru violoncel și pian în muzica rusă a secolului XX.

Pianista a susținut numeroase recitaluri de pian în diverse orașe din România, precum Bacău, Bârlad, Cluj, Galați, Gura-Humorului, Iași, Piatra Neamț, Suceava, Tecuci, Vaslui și Vatra Dornei. A fost solistă la concerte de pian alături de Orchestra Universității de Arte „George Enescu” Iași și de Orchestra Filarmonicii „Moldova” din Iași. În prezent, activează ca lector universitar la aceeași universitate, unde este și pianist acompaniator la clasele de violoncel și chitară.

Edit Arva este pasionată de muzica de cameră și a colaborat cu diverse ansambluri instrumentale. Colaborează ca pianist cu Corul și Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Moldova” Iași, alături de care a susținut concerte în țară și în străinătate, inclusiv la Festivalul Internațional „George Enescu” din București.

Pe lângă activitatea sa de interpretare, Edit Arva se implică și în educația muzicală, obținând numeroase premii cu studenții săi la concursuri naționale și internaționale. De asemenea, își îmbogățește experiența în muzica de cameră lucrând cu instrumentiști talentați și susținând recitaluri în diverse orașe.

Repertoriul său cuprinde lucrări diverse, de la Johann Sebastian Bach până la compozitorii contemporani, cu o înclinație către muzica romantică și modernă.

Biserica Evanghelică Sfânta Margareta de Antiohia din Mediaș este una dintre cele mai importante și frumoase biserici fortificate din Transilvania. Este considerată unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din această regiune. Aceasta a fost construită în anul 1488 și se remarcă prin dimensiunile sale impresionante, având o lungime de aproximativ 78 de metri și o lățime de aproximativ 46 de metri. Turnul principal, care măsoară aproximativ 68 de metri înălțime, este unul dintre cele mai înalte turnuri de biserică din România. Din cauza structurii solului, acesta s-a înclinat de-a lungul timpului.

Răspunde