Cel mai amplu turneu de promovare a muzicii contemporane din România, turneul ”RoWay-NorMania” s-a încheiat sâmbătă, 15 iulie, la Cluj-Napoca, după ce a parcurs opt oraşe. Programul concertelor a inclus două lucrări muzicale compuse special pentru acest proiect. Cei şapte muzicieni se vor deplasa la începutul lunii august în nordul Europei pentru a susţine acelaşi program, în şase localiăţi din Norvegia.
Turneul a debutat în 6 iulie, la Sibiu, şi a fost prezentat apoi spectatorilor din Braşov, Focşani, Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Timişoara şi Cluj-Napoca. Publicul i-a putut asculta pe Monica Florescu (pian), Krisztina Eikeset (violoncel), Stig Nordhagen (clarinet), Sigmund Eikeset (vioară), Koppándi Jenő (vioară), Sándor Antal (violă), Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel) şi Cvartetul Animato.
Krisztina Eikeset (Norvegia): „În acest turneu am interpretat lucrări noi, compuse special pentru proiectul RoWay-NorMania. Am efectuat şi înregistrări cu cele două piese, acest lucru fiind o experienţă de mare valoare pentru noi pentru că astfel vom putea promova compoziţiile pentru un public mult mai larg. Avem onoare ca, în acest proiect, să lucrăm cu muzicieni din România – patru muzicieni extraordinari – alături de care facem cunoscută muzica clasică cât mai multor oameni. Am realizat cu succes acest proiect în România şi ne vom reîntâlni cu ei în Norvegia, la începutul lunii august”.
Turneul din Norvegia este programat între 5 şi 11 august şi va fi prezentat în oraşele Haugesund, Utstein, Kragero, Lindesnes, Kristiansand şi Lillesand.
”Cea mai mare provocare a noastră ca organizatori a fost planificarea pe termen lung. Acest aspect devine problematic mai ales atunci când colaborăm cu ţări precum Norvegia, care au planificare făcută pe cel puţin un an. A fost dificil să găsim perioada, datele fiecărui concert. Aceste lucruri au impact direct apoi atât în logistica turneului, cât şi în promovarea lui. Provenim din lumi diferite şi asta a fost o nouă provocare, dar şi o frumoasă descoperire atunci când ne-am întâlnit toţi, aici, în România. Am descoperit că simţim şi suntem la fel. Avem însă şi satisfacţia a ceea ce s-a făcut. Aceste lucrări vor rămâne şi asta este extraordinar. Am oferit publicului din România muzică contemporană alături de muzica clasică şi a fost o mare surpriză deschiderea cu care publicul a primit aceste lucrări. Trebuie să continuăm să promovăm arta contemporană pentru că face parte din noi, din prezentul nostru şi este importantă pentru noi şi pentru viitorul nostru”, a adăugat Makcim Fernandez Samodaiev, preşedintele Asociaţiei Florescu, Fernandez & Friends – organizatorul proiectului.
Cele două compoziţii, Mihnea Brumariu (România): Die Position der Unklarheit, op. 191, nr. 3 şi Stig Nordhagen (Norvegia): Image pentru clarinet, vioară și violoncel vor fi înregistrate pe suport digital şi vor putea fi ascultate de publicul larg pe site-ul Asociației Florescu, Fernandez & Friends.