„Vom avea peste 200 de meșteri și artiști din România și Republica Moldova care reprezintă toate etniile care conviețuiesc pe acest minunat pământ – români, sași, maghiari, țipțeri sau romi – care vor rămâne aici timp de patru zile și vor ‘presta’ cu tot ce au ei mai bun de oferit în materie de artă, dansuri, muzică, tradiții, meșteșuguri și gastronomie. Cei care ne vor trece pragul vor avea parte de tot ce înseamnă mâncăruri tradiționale din toate colțurile României și nu numai. Vom avea și un seminar axat pe etnografie de specialitate. Avem și o hartă interactivă cu un traseu tematic. Vă așteptăm pe la noi, la ASTRA Multicultural, unde veți regăsi multiculturalitate, vă vom arăta și cum merită să vă drămuiți resursele gastronomice tocmai ca să treceți cu bine peste vremuri grele, peste încercări. Merită să trăiți alături de noi aceste experiențe!”, transmite Cosmin Călinescu.
Integrare, continuitate și dezvoltare – acesta este mesajul pe care își propune să-l transmită ASTRA Multicultural, potrivit organizatorilor. „Asta pentru că misiunea pe care Muzeul ASTRA și-o asumă este aceea de a conserva și restaura patrimoniul cultural, de a-l transmite mai departe, dar ne dorim și să educăm publicul, pentru că, printr-un mesaj transmis astfel în mod direct devenim nu numai un pol al culturii românești, ci și un liant între trecut, prezentul în care ne aflăm și viitorul spre care ne îndreptăm. Vrem să educăm prin interacțiunea directă. Aducem acești meșteri care nu numai că vă prezintă produsele lor, ci vă și arată cum le fac. Vizitatorul, când vine aici și vede exact cum face meșterul ceea ce el promovează – indiferent că vorbim de olărit, țesut, pictat și așa mai deoparte -, înțelege munca din spatele acelui produs finit. La fel putem discuta și de latura gastronomică. În felul acesta, ne (re)cunoști și ASTRA Multicultural aduce tot ce e mai bun în materie de artă, de meșteșuguri și de gastronomie din toate zonele etnografice ale României”, a explicat Călinescu.
„Am revenit cu mare drag la Muzeul ASTRA”
Muzeul ASTRA e un loc aparte pentru soții Radu și Monica Dincă, din București, care expun artă tradițională românească la târgul din Dumbravă. „Noi venim cred că de 20 de ani la Complexul ASTRA, am colaborat de pe vremea domnului Bucur. Pot să zic cu mâna pe inimă că Muzeul ASTRA are o stare aparte, probabil și de la locuri și de la oamenii care sunt aici, poate și pentru că l-am îndrăgit noi foarte tare și ne-am atașat de el, dar noi suntem în concediu când venim la Muzeul ASTRA! E o stare foarte relaxată, așezată. Are un public dedicat, oamenii care ‘consumă’ genul ăsta de evenimente, pentru că nu sunt doar oameni care au venit să se plimbe printr-o grădină, sunt oameni care au mai fost în expozițiile astea și cu care e o plăcere să stai de vorbă. Am revenit cu mare drag la Muzeul ASTRA, sperăm să repetăm experiența ori de câte ori va fi cazul. Noi pictăm sticlă să facem vitralii și cu asta am venit, cu icoane pictate pe sticlă și pe glajă, adică sticlă manuală, și cu niște mici vitralii decorative lucrate în tehnica Tiffany, adică nu cu plumb, cu cupru. La noi, e un stil de viață, noi practic trăim într-un atelier de pictură. Nu muncim niciodată și mulțumim pentru asta în fiecare zi, facem ce ne place și atunci lucrurile se leagă de la sine”, arată Radu Dincă.
„Am învățat de la mămica și duc tradiția mai departe”
Aurelia Ciuvercă a adus ouă pictate cu motive străvechi ale comunității sale – satul Paltinu, comuna Vatra Moldoviței – și cu tehnici mai noi. Tradiția s-a adaptat cu timpul, astfel încât la standul ei veți găsi chiar și ouă de struț. „Am venit la târg cu ouă încondeiate. Am ouă de rață, de gâscă, de struț, dar și de lemn, astea sunt pe ceară, făcute în relief, inventate mai nou. Sunt și cu motive tradiționale, precum vârtelnița, crucea preotului, cârligul ciobanului, cărarea rătăcită, coarnele berbecului. De copil mic, de la 6 ani, am învățat de la mămica și duc tradiția mai departe. Am patru fete, fiecare încondeiază ouă, chiar dacă au și serviciu, dar totuși își fac timp ca să mai ‘scrie’ câte un ou. Muncim cam patru ore la un ou și îl vindem cu 20 de lei. Merită mai mult, dar nu se prea cumpără, nu mai e ce a fost cândva”, spune bucovineanca.
„Lumea chiar apreciază foarte multe lucruri, aici, în Sibiu”
Mult mai optimistă pare Mihaela Pleșea, o tânără ceramistă din județul Galați. „Am venit aici, la ASTRA Multicultural, cu ceramică de Galați și ceramică modernă. Acest târg este foarte bine organizat, pe noi, meșterii, ne ajută foarte mult. Pentru mine este foarte bine pentru că reușesc să-mi vând marfa și lumea chiar apreciază foarte multe lucruri aici, în Sibiu. Ceramica tradițională de Galați, din păcate, nu a mai fost de foarte mult timp pe piață și am zis să o readuc la viață pentru că este zona în care am crescut și trebuie să o aducem înapoi! Aici avem o cană de vin foarte frumoasă, aici oala de sarmale făcută de mine și se poate băga la cuptor pentru niște sarmale extraordinar de bune, aici este un mic ulcior și aici avem câteva castroane tradiționale de Galați, cu modele făcute de degețelele mele. Vom continua seria de obiecte tradiționale. Căutăm și o să continuăm să lucrăm”, promite Mihaela.
„Acuma se lucrează mai puțin la război, avem altfel de războaie…”
O prezență exotică pe aleea meșteșugarilor, Sinica Ciobanu reprezintă comunitatea grecilor din localitatea Izvoarele, județul Tulcea. „Produsele sunt făcute manual. Acesta este costumul nostru tradițional grecesc și, în general, lucrăm ceea ce purtăm la costum. Avem cămăși drepte, lucrate pe pânză de casă. Astea sunt lucrate puțin mai demult, aceste ștergare sunt făcute în război, dar sunt pentru expoziție, că acum acuma se lucrează mai puțin la război, avem altfel de războaie… Încercăm să menținem tradițiile. Noi, în comunitate, avem și obiceiuri frumoase, suntem greci mai mulți în localitate și am zis să mai promovăm și noi ce avem prin localitatea noastră. Răscolim prin lăzi și scoatem la iveală ce mai găsim și încercăm să mai facem. Costumul pe care eu îl port este țesut în casă și după aceea confecționat în forma în care este”, se mândrește doamna Sinica.
„Încercăm să readucem în atenția clienților noștri ceea ce se picta pe vremuri”
Frumusețea picturii transilvănene este readusă la viață de brașoveanca Manuela Ivan. „Produsele sunt realizate de soțul meu, el este tâmplar, și pictate de mine respectând motive din diferite centre etnografice în care s-a pictat pe vremuri. Pictez pe lemn în stil tradițional săsesc și secuiesc. De exemplu, aici este pictură specifică din zona Drăușeni, această coroniță de trandafiri, apoi acesta este o pictură ceangăiască din împrejurimile Brașovului, aici este o pictură din zona Sighișoarei, cu motive florale. Prin tot ceea ce realizăm, încercăm să readucem în atenția clienților noștri ceea ce se picta pe vremuri, frumusețea picturii de odinioară, nu să încerc să creez un stil propriu, ci să pot să povestesc cine ce a pictat în trecut”, susține tânăra.
Program de duminică
ASTRA Multicultural continuă și mâine, 16 iulie. Între orele 11.00 și 12.00, la gospodăria de pomicultor din Bălănești – Gorj, veți vedea Ansamblul Brătia (Vlădești, Argeș) și Călușarii de la Bârla (Argeș), iar în gospodăria-atelier de olari din Corund (Harghita) cântă și dansează Ansamblul Bekecs din Miercurea Nirajului (Mureș) și Formația Tokos, din Cluj-Napoca. De la 12.00 la 12.30, la biserica din Bezded va evolua Ansamblul Folcloric „Gura Izvorului ” din Vatra Moldoviței (Suceava) alături de solista Cornelia Bodescu din Salva (Bistrița-Năsăud). De la 13.00 la 14.00, în gospodăria de pescar din Mahmudia (Tulcea) puteți vedea Grupul „Veselka” („Curcubeul”) din Caraorman (Tulcea) și în apropiere, în zona morilor de vânt, veselia se mută de la ora 14.00 cu „Bila Roja” („Trandafirul alb”) din Letea (Tulcea). Scena de la Târgul de țară va fi animată, între orele 13.00 și 16.00, de: Ansamblul Bekecs, Formația Tokos, Călușarii de la Bârla, Ansamblul Brătia, Ansamblul „Edelweiss” („Floare de colț”) și Corul „Heilige Anna” din Vișeu de Sus (Maramureș), Ansamblul Folcloric „Gura Izvorului”, Cornelia Bodescu, Grupul „Veselka” și „Bila Roja”.
Amatorii de mișcare sunt invitați la un atelier de canotcă și plimbări cu canotcile pe lacul din mijlocul muzeului, între orele 12.00 și 18.00, în cadrul unui eveniment marca ROWMANIA.