Simfonia Păcii – o pledoarie unică pentru unitate și bună înțelegere

Simfonia Păcii – o pledoarie unică pentru unitate și bună înțelegere

Sfârșitul de săptămână a fost dedicat muzicii de calitate în trei orașe din județele Alba și Sibiu. Peste 1.000 de cetățeni au ascultat, la Alba Iulia, Sebeș și Sibiu, Simfonia păcii – ”Dona Nobis Pacem” – compusă special de Hazel Leach pentru orchestra ”Grenzenlos” din Germania.

Acest mini-turneu al orchestrei germane a fost realizat în cadrul unui proiect Erasmus+, în care au fost incluși tineri muzicieni și mentorii lor din Lituania, Polonia și România, sub coordonarea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, în cadrul parteneriatului dintre Regiunea Centru și Landul german Brandenburg.

Inițiată de Reprezentanța pentru Parteneriat bilateral Regiunea Centru – Landul Brandenburg, această suită de spectacole a reunit 23 de instrumentiști din Germania – de la Academia Muzicală și Culturală din Wildau și de la Asociația „Musik und Leben“ e.V. Luckau – 19 muzicieni de la Asociația de Muzică „BIS“ din Wschowa – Polonia și 16 tineri instrumentiști reprezentând Școala de Muzică din Utena (Lituania). România a fost reprezentată de 37 de instrumentiști și cântăreți de la Liceul de Artă din Sibiu și de la Liceul German din Sebeș.

Orchestra ”Grenzenlos” (”Fără granițe”) a luat ființă în orășelul Luckau din Brandenburg, având un nucleu format din 20 de tineri care beneficiază de sponsorizarea Asociației Musik & Leben și care, sub conducerea dirijorului Holger Miertsch, au evoluat de la o mică orchestră școlară la o orchestră internațională.

ADR Centru a susținut aceste evenimente culturale, ce au avut loc la Alba Iulia – în curtea interioară a Palatului Principilor, în deschiderea Festivalului ”Sărbătoarea Muzicii” în 14 iulie – și apoi la Sebeș în 15 iulie, la Biserica Evanghelică Sebeș, cel de-al treilea spectacol desfășurându-se la Sala Thalia din municipiul Sibiu, în data de 16 iulie.

Spectacolele au avut un repertoriu care a inclus cântece populare din țările de proveniență ale muzicienilor, piese tradiționale cântate la instrumente de suflat, swing și oldies, iar punctul culminant a constat în interpretarea simfoniei ”Dona Nobis Pacem”, de Hazel Leach.

Simfonia Păcii a fost compusă special pentru orchestra ”Grenzenlos” de către muzicianul britanic Hazel Leach și cuprinde patru părți distincte, care poartă auditoriul – pe portativ muzical – prin vremuri de pace și vremuri de război. Pornind de la descrierea emoționantă a stilului lipsit de griji al coexistenței pașnice – care este brusc tulburată de haosul și deprimarea din timpul războiului – sunt evocate tristețea și suferința din timpul tuturor războaielor din Europa. Finalul este radiant și plin de speranță, lucrarea încheindu-se prin intonarea versului liturgic ”Dona Nobis Pacem”, simbolizând un apel pentru milă și pace adresat tuturor oamenilor.

La evenimentul de la Alba Iulia, care a și reunit cel mai mare număr de spectatori, a participat și ES Kerstin Ursula Jahn, consul al Republicii Federale Germania la Sibiu, care a felicitat ADR Centru și autoritățile publice locale din județul Alba pentru această dimensiune nouă, dar nobilă, a parteneriatului bilateral româno-german.

”Suntem bucuroși că atât de mulți oameni au ales să participe alături de noi la aceste spectacole dedicate păcii și bunei înțelegeri între țările europene. Partenerii noștri germani au atras alături de ei tineri din Polonia, Lituania și din România, pentru a transmite acest manifest deosebit pentru unitate și conviețuire pașnică, mesaj profund european. Noi, ADR Centru, susținem constant dezvoltarea Regiunii Centru cu resurse europene, dar trebuie să fim atenți și la această dimensiune socială a eforturilor noastre. Nu vrem ca vreodată investițiile realizate cu atâta trudă să fie spulberate de ororile războiului și urmărim cu îngrijorare conflagrația groaznică de la granița țării noastre și a Europei.

Am văzut că tinerii pot să schimbe lumea, iar acești tineri minunați care au vizitat Regiunea Centru au demonstrat că libertatea poate fi invocată și prin muzică. Până la urmă, poate că acesta este limbajul comun al întregii omeniri, pentru că, deși pe scenă au fost 100 de tineri entuziaști, fiecare spectator i-a perceput ca fiind o singură ființă care a susținut o pledoarie vibrantă pentru unitate, pentru bine, pentru înțelegere și pentru pace.

Felicit din tot sufletul tinerii implicați și mulțumim partenerilor care ne-au sprijinit în organizarea acestor evenimente, pentru că am reușit împreună să oferim publicului din regiune spectacole deosebite, care au atras atenția tuturor asupra pericolelor războiului”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Răspunde