Sibiul are un nou monument istoric

Sibiul are un nou monument istoric

Baia Populară Sibiu a fost declarată monument istoric printr-un ordin al ministrului Culturii.

„Valorosul patrimoniu construit al Sibiului include de acum încă un monument istoric: Baia Populară Sibiu. Ministrul Culturii, doamna Raluca Turcan, a semnat ordinul prin care clădirea Băii este clasată ca monument istoric, categoria A. Primăria Sibiu a investit peste 20 de milioane de lei în reabilitarea acestei clădiri, lucrările incluzând atât restaurarea arhitecturii valoroase a acesteia, cât și consolidări și modernizarea utilităților și spațiilor. Clasarea ca monument istoric atestă valoarea imobilului, precum și calitatea lucrărilor executate”, spune primarul Astrid Fodor.

Serviciul Public Baia Populară a pregătit documentele necesare clasării ca monument istoric a acestei clădiri în colaborare cu firma SACO Construct SRL București, contractată pentru servicii de consultanță în constituirea dosarului. Demersurile au început în urmă cu aproximativ doi ani, etapele legale fiind laborioase.

Astfel, Baia Populară Sibiu este de acum unul dintre cele peste 30.000 de monumente istorice din România, urmând să fie protejată de orice intervenție care i-ar putea denatura arhitectura deosebită. Această clădire este creația profesorului de arhitectură al Universității Tehnice din München, Karl Hocheder, și îmbină stilistic forme ale barocului cu elemente de Jugendstil, fiind cea mai reprezentativă clădire din oraș pentru acest stil arhitectural. Inaugurarea a avut loc în 11 decembrie 1904. Din punct de vedere al structurii arhitectonice, Baia Populară Sibiu este o copie aproape fidelă a Băii Müller din München, fiind realizată de același arhitect.

Lucrările de reabilitare a Băii Populare s-au desfășurat în perioada 2018 – 2020 și au presupus, printre altele, consolidarea clădirii, reabilitarea tâmplăriei și a tencuielilor interioare și exterioare, precum și restaurarea arhitecturii clădirii: balustradele, ușile, compartimentările din lemn ale cabinelor de schimb, scara din lemn, coloanele de piatră și cuva din piatră de la fântâna bazinului, iar placările ceramice ale bazinului au fost refăcute. De asemenea, rețelele de utilități și spațiile au fost modernizate, astfel că Baia Populară este un monument istoric viu si funcțional.

Răspunde