Schimb de ceaune

Schimb de ceaune

„Meșterii” gulașului din Sibiu participă, la sfârșitul acestei săptămâni, la Cea1 Borsec Festival, unde vor găti deja celebrul bogrács sibian pe care gurmanzii l-au putut încerca la Zilele Hungarikum.

„În acest week-end mergem la prieteni parteneri. Ei ne-au gătit un superb gulyás de la Borsec în cadrul Zilelor Hungarikum, iar noi o să pregătim un bogrács sibian cu prietenul Zsolt Dull de la Gulyas Master, printre brazii falnici de la interferența Munților Gurghiului cu Munții Bistriței și Călimani”, ne-a dezvăluit Levente Serfőző, președintele Asociației Maghiarilor din Sibiu (HÍD), care organizează anual Zilele Hungarikum la Sibiu.

Cu siguranță, rețeta sibiană originală a lui Zsolt Dull va prinde la public, deși aparent pare simplă: carne de porc, carne de vită, cârnat afumat, găluște, cartofi și legume. „A fost făcut prima dată în Sibiu. E o rețetă de-a mea, calculată, gândită acum vreo patru ani și am făcut-o la Sibiu și a rămas bogrács de Sibiu”, spune Zsolt.

Cea1 Borsec Festival, ediţia a VI-a, va avea loc în perioada 13 – 16 iulie. Organizatorii, Primăria Borsec și Fundaţia Pro Borsec, alături de Asociaţia Culturală SECVENŢE, vă aşteaptă cu masa pusă la un ceaun de cultură, muzică, sport şi preparate culinare delicioase pregătite la foc domol în ringul de la Ceaunele Lumii. Degustările vor fi gratuite pentru vizitatorii în limita cantităţilor pregătite. Vedeta festivalului va fi, ca de fiecare dată, ceaunul şi echipele participante anul acesta promit experienţe culinare unice. Au fost invitate 16 echipe care doresc să surprindă şi încânte lumea prezentă cu preparatele culinare delicioase şi variate. Demonstraţiile de gătit la ceaun vor fi admirate, apreciate şi gustate în zona Ceaunele Lumii, unde echipe venite din cele patru colţuri ale ţării şi din  Ungaria, Bulgaria, Ucraina și Republica Moldova vor găti preparate specifice diverselor etnii sau naţionalităţi, inclusiv gulaşul secuiesc. Revine la festival şi echipa de maeştri bucătari din Ungaria care vor găti o specialitate ungurească foarte apreciată la Budapesta. Nu vor lipsi lipovenii, ucrainenii, ceaunul sârbesc, cel moldovenesc, cel mocănesc, cel uzbec şi alte surprize pe care organizatorii le pregătesc. Duminică, 16 iulie, este ziua concursului de gătit deschis tuturor celor interesaţi. Juriul este condus de unul din cei mai cunoscuţi chefi din Bucovina de la renumita Casa Răzeşului. Programul artistic va fi asigurat de Cargo, Mircea Baniciu & Band, trupa maghiară Csangallo zenekar, DreamFlow și Bagossy Brothers Company. Invitat special la conferința dedicată gastronomiei va fi îndrăgitul Mircea Groza, culegător de reţete vechi, arheolog culinar, mentor al multor bucătari, care îşi va lansa cartea „ZĂMURI – supe, zupe şi năcreli (reţete ardeleneşti din bătrâni)”. De asemenea, pe agenda festivalului se regăsesc o mulțime de activități sportive și chiar plimbări cu balonul. Pe scurt, o cură de viaţă sănătoasă, plină de evenimente cu invitaţi aleşi în mijlocul naturii care fac din Borsec un loc de neuitat!

Răspunde