Olimpiada frumosului!

Olimpiada frumosului!

Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale, ediția a XXVI-a, faza națională, se desfășoară în perioada 20-23 iulie la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Evenimentul aduce, pe lângă concursul de meșteșuguri, o mulțime de ateliere interactive și spectacole, iar copiii beneficiază de intrare gratuită.

Ieri, în cea de a treia zi a Olimpiadei, organizatorii și participanții au aniversat dedicarea, munca și perseverența unuia dintre cei mai talentați, onești și valoroși dascăli într-ale tradițiilor meșteșugărești, Mircea Lac. Munca sa, ca meșter și dascăl, de peste 40 de ani în slujba păstrării și promovării meșteșugurilor străvechi hunedorene, a fost recompensată în anul 2018 cu primirea titlului onorific de Tezaur Uman Viu. În cinstea sa, la Școala din Ticera a fost vernisată expoziția „Simbol și splendoare – xilogravuri inspirate din motivele ancestrale ale cămășilor pădurenești”, organizată de Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara și Școala Populară de Artă Deva.

În această dimineață, la Târgul de țară și pe scena de pe lac au cântat și au dansat elevii de la Palatul Copiilor Sibiu. Spectacolul s-a bucurat și de participarea unor copii de la Olimpiadă: Iacob Andrei Narcis, din Horezu (Vâlcea) – interpretare fluier, Ionescu Berechet Irina din București,Pădureț Nechifor (Botoșani), Boboi Irinuca (Satu Mare) și Cornea Mare Paula (Satu Mare) – interpretare muzicală.

Olimpici și profesori talentați din cadrul Olimpiadei vă așteaptă și mâine, între orele 11.00 – 17.00, să cunoașteți tainele xilogravurii, împâslitului, podoabelor din mărgele, împletitului, brodatului și pictatului pe pânză în cadrul workshop-urilor interactive organizate în Muzeul în aer liber. De pildă, puteți alege atelierul de pictură pe textile, găzduit de gospodăria din Văleni. „Pictează textila! Cum? Păi dând frâu liber imaginației! Ne exprimăm ideile și emoțiile într-un mod unic și personal! Instructorul nostru, Sabina Radu, are o abordare entuziastă și plină de pasiune într-ale picturii pe textile și vă va ghida pe tot parcursul atelierului. Ce tre’ să aduceți cu voi? Un material textil pe care să pictați – poate fi un tricou preferat, o bluză uitată în dulap sau orice alt obiect vestimentar pe care doriți să-i dați o notă de originalitate. Atelierul este deschis tuturor, indiferent de nivelul de experiență. Inițiativa face parte din programul Olimpiadei Meșteșuguri Artistice Tradiționale”, au transmis reprezentanții Muzeului ASTRA.

Tot mâine, 23 iulie, la ora 17.00, va avea loc festivitatea de închidere și premiere a Olimpiadei Meșteșuguri Artistice Tradiționale, un moment memorabil, în care măreția costumului nostru popular va fi etalată în toată splendoarea, potrivit organizatorilor.

Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale este organizată de Muzeul ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al judeţului Sibiu. Sponsorii evenimentului sunt: Asociația Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu, Decathlon Sibiu, Aria Sibiu, Flaro Prod S.A., Euro Net S.R.L., Simpa S.A., Moara Cibin, OSS Cultural Events.

Răspunde