O zi ca la stână

O zi ca la stână

Oițele din Muzeul ASTRA, meșteșugurile tradiționale și ceva bucate ciobănești au bucurat, ieri, vizitatorii la Stână Fest 2.0.

Prima și cea mai importantă lecție a fost prelucrarea lânii, obținută chiar de la tunsul oilor crescute în gospodăriile muzeului. „Aici este lupul scărmănător, e prima etapă în a scărmăna lâna, adică a desface fibrele. Este echivalentul piaptănilor cu care se scărmăna lâna manual. Fiind o mașinărie, se lucra mult mai ușor și mult mai repede. Daracele au apărut în anii ’50-’60 și au fost folosite până înspre revoluție”, a explicat muzeograful Mihaela Gherghel. Copiii au avut parte și de un mic atelier de confecționat obiecte din pâslă. „Adăugând apă caldă și săpun, lâna se va împâsli. Este, așa, la o scară mai mică, procedeul de uscare a lânii, care în trecut se făcea la piuă. Se făcea cu ciocanele hidraulice până se obținea postavul. Înainte se făcea presând tare cu ciocanele pivei”, a arătat muzeograful Bianca Stroia.

Mai interesante pentru băieți au fost atelierele de dulgherie și tâmplărie. „Fac două scaune, doi tabureți, și o masă, care or să fie puse aici, în muzeu. Ăsta e lemn de molid. E bun și lemnul mai tare pentru mobilier – și fag și stejar – de obicei sunt mai bune, dar și bradul ține foarte bine. Lucrăm cu fierăstrău, ciocan de lemn, daltă, o rindea – cu asta făcea bunicul demult. Mobila din lemn masiv tot mai greu se face în zilele noastre”, a spus meșterul Severin Stan. „Sunt foarte utile și cred că rezistă foarte mult în timp”, spune un turist observând truda meșterului.

Nelipsită de la stână este mâncarea ciobănească, așa că meniul zilei a inclus lapte cu mămăligă la ceaun, caș proaspăt de oaie, cocoloș cu brânză de burduf pe jar și unt bătut în bădău.

După masă, grupul de muzică tradițională românească Junii a oferit un spectacol folcloric de cântece ciobănești din Mărginimea Sibiului.

Evenimentul „Stână Fest 2.0” a fost organizat în cadrul programului „Animă ASTRA”, un proiect cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2023.

Răspunde