Ministrul Culturii a felicitat Muzeul ASTRA pentru Olimpiada Meșteșugurilor Tradiționale

Ministrul Culturii a felicitat Muzeul ASTRA pentru Olimpiada Meșteșugurilor Tradiționale

Noul ministru al Culturii, Raluca Turcan, s-a aflat în mijlocul concurenților de la Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale și a apreciat semnificația acestui eveniment pentru viitorul industriilor creative din România.

„În acest sfârșit de săptămână, am petrecut câteva ore prețioase în Complexul Național Muzeul Astra. Este unul dintre locurile în care vin cu drag, pentru că găsesc aceeași energie pozitivă de fiecare dată. Semnificația acestui concurs, este, pe fond, una deosebit de importantă pentru ceea ce înseamnă meșteșugurile tradiționale în viitor. Este esențial să fie asigurată sustenabilitatea și continuitatea acestora, prin dezvoltarea și sprijinirea constantă a unor industrii cultural creative. Meșterii populari din România, cea mai importantă resursă a valorilor noastre identitare, au nevoie de predictibilitate, atât pentru ei, cât și pentru meșteșugurile și meseriile tradiționale pe care le practică. E momentul înțelegerii realităților și provocărilor secolului XXI, iar specialiștii din domeniu trebuie să își asume un rol activ în acest proces, după exemplul concret oferit de Muzeul ASTRA. Astfel, resursele patrimoniale materiale și imateriale au un viitor garantat, iar Ministerul Culturii va fi liantul tuturor. Îl felicit pe domnul Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra, pentru perseverența organizării acestui eveniment, pe care îl citez: ‘Tehnica sigură prin care se pierde un meșteșug este să il povestești’. Aplaud, de asemenea, și conducerea Consiliului Județean Sibiu, pe președinta Daniela Cîmpean, pentru implicarea directă și interesul acordat”, a explicat ministrul.

Ajunsă la ediția a XXVI-a, Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale a implicat 200 de participanți – elevi, profesori, promoteri culturali și artiști – din 28 de județe ale țării, dar și din Bulgaria, Republica Moldova și Mexic. Aceștia s-au întrecut cu măiestrie în tehnici de țesut la război, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, sculptură în lemn, pictat icoane pe sticlă, olărit și o mulțime de alte tehnici meșteșugărești. „I-am admirat o vreme, însă pofta lor de lucru a fost molipsitoare, așa că am trecut la treabă!”, a mărturisit Turcan.

Răspunde