Mediaș, cetate medievală… în 2023

Mediaș, cetate medievală… în 2023

Cea de a XIX- a ediţie a festivalului „Mediaş, Cetate Medievală” a ajuns la final.

Mii de medieşeni au luat parte, în acest sfârşit de săptămână, la cea de-a XIX-a ediţie a festivalului „Mediaş, Cetate Medievală”. În cadrul evenimentului, la Hanul Greweln, spectatorii au asistat în perioada 7 – 9 iulie la concerte de muzică medievală şi renascentistă, expoziţii de arme, demonstraţii de măiestrie ale ordinelor cavalereşti şi ale meşteşugarilor, scenete de teatru, spectacole de dans, animaţie stradală şi ateliere de gastronomie, serile fiind încheiate prin spectacole cu foc.

Evenimentul oficial a debutat vineri seara, în Piaţa Corneliu Coposu, prin salutul oficial al cavalerilor adresat către primarul Gheorghe Roman, urmat de prezentarea oficială a participanţilor şi scurte momente pregătite pentru medieşenii prezenţi în piaţa Primăriei. În prima seară a festivalului s-a desfăşurat şi mult aşteptata paradă medievală, compusă din zeci de cavaleri, domniţe şi menestreli, care a putut fi admirată de medieşeni pe traseul cuprins între Piaţa Corneliu Coposu şi Hanul Greweln.

În cele trei zile ale festivalului, standurile meşteşugarilor şi taberele ordinelor cavalereşti, situate pe aleile şi spaţiile verzi din zona hanului s-au bucurat de numeroşi vizitatori, care au putut să achiziţioneze produse tradiţionale, să urmărească demonstraţii meșteșugărești, scene de luptă şi turniruri cavalereşti. De asemenea, în parcul Greweln au fost susţinute, pentru toate categoriile de vârstă, concerte de muzică medievală, scenete de teatru şi spectacole cu foc.

Elementul de noutate al acestui festival a fost ceremonia de ridicare la rangul de meşter breslaş, desfăşurată sâmbătă la Muzeul Municipal, unde au fost readuse la viaţă scene din viaţa breslelor fierarilor, pietrarilor şi tâmplarilor.

Răspunde