Concursul „Carl Filtsch”: Premii în valoare de 10.000 de euro, oferite celor mai valoroși tineri pianiști

Concursul „Carl Filtsch”: Premii în valoare de 10.000 de euro, oferite celor mai valoroși tineri pianiști

Aproximativ 30 de tineri pianiști din România, Spania, Japonia, Coreea de Sud, Bulgaria, Belarus, Ucraina și Germania s-au înscris la cea de-a XXVII-a ediţie a Concursului Festival Internaţional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie „Carl Filtsch”, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu în perioada 9-13 iulie.

Evenimentul onorează memoria ilustrului muzician transilvănean Carl Filtsch, cu un destin tragic, care s-a născut în 1830 la Sebeş şi a murit în anul 1845 la Veneţia. Publicul poate afla povestea acestui geniu al muzicii, duminică, 9 iulie, ora 18.00, la Sala Oglinzilor a Forumului German, la salonul muzical-literar „Frédéric Chopin și elevul său preferat, Carl Filtsch“, un eveniment coordonat de scriitoarea Dagmar Dusil. În calitate de narator, publicul o va asculta pe actrița Lerida Buchholzer, iar la pian, vor interpreta pianista de origine română stabilită în Franța Lea Yoanna Adam și tânăra Irisa Filip.

Tradiție și prestigiu

Juriul concursului este alcătuit din personalităţi ale lumii muzicale recunoscute pe plan internaţional: Csíky Boldizsár (președinte), Eckhardt Gábor, Daniel Goiți, Nadja Preissler, Lea Adam, Tiberiu Soare, Andrey Yaroshinsky.

Toate probele de concurs sunt publice şi se vor desfăşura la sediul Filarmonicii de Stat Sibiu. Concursul este deschis tinerilor muzicieni din toată lumea şi se va desfăşura pe trei categorii de vârstă. În afară de concursul de interpretare pianistică, juriul va aprecia şi premia cele mai valoroase compoziţii pentru pian ale tinerilor candidați. Premiile vor fi acordate în cadrul concertului de gală din 12 iulie.

Se vor acorda următoarele premii:

  • Categoria A: 1200 euro
  • Categoria B: 2200 euro
  • Categoria C: Premiul I – 3000 euro, Premiul II – 2000 euro, Premiul III – 1000 euro. Câştigătorul Premiului I la Categoria C va fi programat în stagiunile de concerte ale filarmonicilor din Sibiu, Târgu Mureș şi Râmnicu Vâlcea.

Juriul poate acorda, dacă este cazul, premii speciale: Premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Carl Filtsch, Premiul special pentru compoziţie proprie, Premiul „Peter Szaunig”, Premiul „Walter Krafft”.

Finală cu orchestra

Pe 12 iulie, de la orele 19.00, la Sala Thalia, iubitorii muzicii clasice sunt invitați să îi susțină pe tinerii pianiști și să se bucure de unele dintre cele mai apreciate lucrări din repertoriul pianistic de Carl Filtsch, Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin, Robert Schumann, Franz Liszt sau Edvard Grieg. În concertul de gală, cei mai buni concurenți vor evolua în ipostază solistică alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, sub bagheta maestrului Tiberiu Soare.

Recital-eveniment

Unul dintre cei mai remarcabili pianiști ai generației sale, Andrey Yaroshinsky va susține un recital extraordinar la Filarmonica de Stat Sibiu, sub auspiciile Concursului Festival Internaţional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie „Carl Filtsch”. Recitalul va avea loc joi, 13 iulie, ora 19.00. În programul serii se regăsesc lucrări de Frédéric Chopin, Serghei Rahmaninov și Franz Liszt. „Dragi prieteni, îmi face mare plăcere să vă invit pe toți la recitalul meu în minunata Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, pe 13 iulie, ora 19.00. Voi interpreta lucrări de F. Chopin, S. Rahmaninov, F. Liszt și abia aștept să ne întâlnim acolo, fiindcă sunt sigur că ne vom bucura împreună de miracolul muzicii. Ne vedem la Sibiu!”, a transmis celebrul muzician.

Accesul publicului la concertul de gală și la recitalul extraordinar de pian se va face în baza biletelor în valoare de 40 lei, respectiv 30 lei, puse în vânzare la casa de bilete și pe www.iabilet.ro. Se acordă 50% reducere pentru elevi, studenți și pensionari.

Răspunde