Comunitatea din Aciliu, în sărbătoare

Comunitatea din Aciliu, în sărbătoare

Cea de a IV-a ediție a festivalului „Gusturi și Tradiții din Săliște” s-a desfășurat în satul Aciliu, la sfârșitul săptămânii trecute.

În zilele 1 și 2 iulie, în mica piațetă din fața bisericii satului Aciliu, specificul gastronomic local și moștenirea culturală au fost prezentate turiștilor și localnicilor cu mândrie.

„M-am bucurat nespus de frumusețea și energia bună din cadrul activităților prilejuite de ediția a IV-a a sărbătorii «Gusturi și Tradiții din Săliște», desfășurată sâmbăta și duminica trecută în satul aparținător Săliștei, Aciliu. Felicit întrega comunitate locală alături de părintele paroh Florin Radu pentru căldura cu care s-a implicat în toate activitățile și adresez mulțumiri tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment și au arătat adevărata față și valoare a satului românesc, a cărui virtute definitorie este unitatea!”, a spus Horațiu-Dumitru Răcuciu, primarul orașului Săliște.

Inițiată în 2019, când județul Sibiu a purtat titlul Regiune Gastronomică Europeană, sărbătoarea tradițiilor locale este organizată prin rotație în cele nouă sate aparținătoare ale orașului Săliște – Aciliu, Amnaș, Crinț, Fântânele, Galeș, Mag, Săcel, Sibiel, Vale – și are trei categorii principale de activități: gastronomie locală, meșteșuguri și ateliere, program artistic tradițional.

Ediția de anul acesta a fost una plină de culoare, lumină, bună vecinătate și multă căldură sufletească. Acilenii au deschis porțile satului și ale gospodăriilor lor pentru a sărbători așa cum se cuvine cei 85 de ani de la atestarea documentară a bisericii, prin obiceiurile, portul și tradițiile locale și prin gastronomie.

„Slava Lui Dumnezeu pentru toate! Cu ajutorul dumneavoastră am avut în micuțul nostru sat două zile de neuitat. Vă felicităm pe toți pentru tot efortul depus, mulțumindu-vă din inimă că ne-ați adus multă bucurie în suflet și nu în ultimul rând, ne-ați răsfățat cu preparatele culinare pregătite cu multă măiestrie și produsele tradiționale la care de asemenea s-a muncit foarte mult. Încă odată am dat dovadă că împreună am bucurat inimile tuturor celor care ne-au vizitat, aducându-le aminte de satul de altădată și că satul românesc nu o să moară niciodată. Vă mulțumesc tuturor și va adresez cu mare drag îndemnul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, pe care să-l împliniți și să-l respectați: «Fiți pe pace! Aveți-vă bine! Nu vă sfădiți!»”, a spus preotul Florin Radu, parohul din Aciliu.

Acțiunea a fost organizată de către Primăria orașului Săliște și Parohia Ortodoxă Română din Aciliu, parteneri fiind: Consiliul Județean Sibiu, Asociația Județeană de Turism Sibiu, Școala „Ioan Lupaș” din Săliște, Asociația „Reuniunea Meseriașilor” Săliște, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Răspunde