Administratorul public al județului Sibiu, Adrian Bibu, și Daniel Minea, primarul comunei Râu Sadului, se numără printre voluntarii care au participat ieri la claca la cosit, pe fâneața Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Desigur, coordonatorii acțiunii au fost angajați ai muzeului și gospodari cu experiență. „Se scoală de dimineață, când e rouă, când e apă, și se trage de coasă”, a spus unul dintre ei, la prima oră. „Trebuie bătută până iasă cum trăbă!”, a adăugat alt cosaș în timp ce își pregătea unealta. „Dăm cu gresia pe coasă în funcție de iarbă. Dacă e umiditate, e rouă pe iarbă și e iarba mai grasă, se dă mai rar. Dacă întâlnești un mușuroi sau vreun pomișor, de-i ia gura la coasă, trebuie să dai mai des”, a explicat un altul.
După muncă și răsplată
La orele prânzului, lucrătorii s-au ospătat pe hotar, cu brânză, slană, cârnați și legume gustoase din grădina muzeului. „Am venit astăzi la Muzeul ASTRA să cosim aici, pentru că oamenii ăștia de aici sunt gospodari și am zis: când un gospodar te cheamă să cosești, nu poți refuza! Am venit, am cosit, eu zic că am făcut treabă bună, a fost o experiență foarte faină și plăcută și îi invităm și pe alți sibieni și oameni din țară să vină aici, să trăiască o astfel de experiență, și după aceea să mănânce o brânză bună de burduf, așa cum se face numai aici, în zona Sibiului. E excelentă și brânza și experiența la cosit, e extraordinar la Muzeul ASTRA din Sibiu! Oameni gospodari, aveți ce vedea!”, a transmis Adrian Bibu.
Ciprian Ștefan: „Coasa este un sport”
Mai benefic pentru natură și mai sănătos pentru om, cositul manuale este încă o practică la zi în multe părți ale țării, afirmă Ciprian Anghel Ștefan, managerul Muzeului ASTRA. „În anumite zone ale țării, mai ales în zonele montane, încă se practică claca la coasă și se cosește manual, pentru că sunt zone unde nu poți să lucrezi cu instrumentarul ăsta tehnic modern, tot felul de chestii electrice, mecanice… Sau sunt și situații, destul de multe, unde oamenii efectiv nu-și permit să-și cumpere instrumentar modern, pentru că e destul de scump de cumpărat și de întreținut, și încă practică coasa. Coasa este un sport, până la urmă, este o mișcare fizică foarte benefică, trebuie să fii bine hrănit ca să reziști două-trei ore la coasă, că dacă nu, nu reziști. Cosirea manuală e mult mai benefică decât cosirea mecanică, pentru că se scutură iarba mult mai bine. Un alt secret este că iarba trebuie s-o cosești la timpul ei. E o vorbă în popor că fânul n-are vreme, dar iarba are vreme. Iarba e bine s-o lași, s-o cosești după 15 iunie, pentru ca sămânța florilor să se scuture pe pământ în momentul în care tu cosești, astfel încât flora spontană să fie cât mai diversificată. În toamnă, o să avem un alt atelier, prin care arătăm cum se întreține foarte simplu și foarte economic zona verde”, povestește Ciprian Ștefan.