Muzeul ASTRA are calitatea de gazdă și de partener în cadrul evenimentului Zilele Hungarikum, ediția a XIV-a, care se va desfășura între 30 iunie și 2 iulie în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aici vor fi organizate un târg de meșteșugari și producători, spectacole și ateliere de dansuri și muzică populară maghiară, evenimente pentru copii și concerte.
Toate acestea au ca scop înțelegerea și conservarea culturii, tradițiilor și patrimoniului imaterial maghiar. Deschiderea oficială a târgului va avea loc vineri, 30 iunie, iar comercianții vor aduce produse tradiționale cum sunt mierea, lavanda și diverse plante aromatice, colac secuiesc, langoș, brânzeturi artizanale, haine și accesorii tradiționale, cosmetice și obiecte decorative naturale. Vizitatorii pot lua parte la demonstrații de meșteșuguri și vor putea degusta delicatese tradiționale maghiare, pălincă, bere și vinuri artizanale. Târgul este deschis zilnic între orele 10:00 și 19:00.
În același cadru, vor fi puse în scenă ateliere interactive de țesătorie, broderie pe panglică, sculptură în lemn, dar și broderie cu mărgele. Sâmbătă și duminică, 1-2 iulie, pe tot parcursul zilei, în cadrul Zilelor Hungarikum, Asociația Losonczy István din Timișoara și Asociația Kalibáskő din Miercurea Ciuc vor organiza activități tradiționale pentru copii. Aceștia vor putea intra în iurte specifice maghiare și se vor putea înscrie la concursuri și demonstrații de mânuire a biciurilor, armurilor și tras cu arcul.
Principala atracție a evenimentului va fi concurs de gătit de sâmbătă, 1 iulie, unde echipele înscrise se vor întrece pregătind diferite tipuri de gulaș și alte preparate maghiare gătite în ceaun. Vor concura peste 25 de echipe din Sibiu, Sighișoara, Cluj-Napoca, Berghia de Mureș, Nicolești Ciuc, Borsec, dar și din Ungaria – Debrecen, Kecskemét, Pécs -, precum și din Topolya, Serbia – toate având sarcina de a pregăti mâncăruri tradiționale la ceaun. Preparatele vor fi evaluate de un juriu profesionist și invitați ai festivalului format din opt membri.
Duminică, 2 iulie, membrii juriului și bucătarii invitați vor prezenta lumea gastronomiei maghiare cu preparate deosebite care vor fi oferite și spre degustare vizitatorilor: gulyás ca în pusta maghiară, tocăniță de berbecuț de la Karcag, tocăniță de cerb, bogrács de Sibiu, ceaun de fasole ca la Mohács, tocăniță de berbecuț ardelenească, gulyás secuiesc, tocăniță de gheare, ciorbă de pește din crap, papricaș de pui, ciorbă de ciuperci. Vizitatorii vor putea degusta și deserturi proaspete, gătite la fața locului, cum ar fi: specialitatea desert din Micfalău – Covasna, langoș secuiesc sau kürtőskalács cu paprika.
În cele două zile de gătit la festival, sâmbătă și duminică, trupa Dream Flow, formația de țitere din Sibiu condusă de Júlia Bucz, fanfara Daniel BRASS DANCE, Călin Han, Ansamblul BEKECS, formația TOKOS, formația TATROS, formația FINOM din Sfântu Gheorghe și formația ESZTERLÁNC din Ungaria vor susține spectacole muzicale.
Zilele Hungarikum este un festival organizat de Asociaţia HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu și Muzeul ASTRA.
Finanțatori: Primăria municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Fundația „Bethlen Gábor” din Ungaria, Fundația UDMR – Communitas, Fondul Național de Cooperare al Prim-ministrului Ungariei, Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, EVIDA SRL. StradaCetatii.ro este partener media al evenimentului.