Weekend-ul acesta începe a 14-a ediție a Zilelor Hungarikum la Sibiu

Weekend-ul acesta începe a 14-a ediție a Zilelor Hungarikum la Sibiu

Între 30 iunie și 2 iulie, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, avem Zilele Hungarikum, cu târg de meșteșugari și producători, spectacole și ateliere de dansuri și muzică populară maghiară, evenimente pentru copii, concerte și multe alte atracții, toate acestea contribuind la înțelegerea și conservarea culturii, a tradițiilor și patrimoniului imaterial maghiar.


La cel mai cunoscut eveniment maghiar organizat în aer liber din regiune vor participa meșteșugari și artizani, deschiderea oficială a târgului având loc vineri. La târg se vor putea admira și cumpăra o varietate de produse tradiționale, inclusiv miere și produse apicole, lavandă și diverse plante aromatice, colac secuiesc, langoș, brânzeturi artizanale, haine și accesorii tradiționale, cosmetice și obiecte decorative naturale. Vizitatorii pot lua parte, de asemenea, la demonstrații de meșteșuguri, vor putea degusta delicatese tradiționale maghiare, pălincă, bere și vinuri artizanale. Târgul este deschis zilnic între orele 10:00 și 19:00. Vineri, un concert pentru tineret susținut de trupa Dream Flow va da culoare zilei.

Activități dedicate copiilor

Activitățile pentru copii sunt foarte populare în cadrul Zilelor Hungarikum, unde cei mai mici pot învăța despre cultura și tradițiile populare maghiare. Se vor regăsi activități de țesătorie, broderie pe panglică, sculptură în lemn, dar și broderie cu mărgele. Sâmbătă și duminică, pe tot parcursul zilei, în cadrul Zilelor Hungarikum Asociația Losonczy István din Timișoara și Asociația Kalibáskő din Miercurea Ciuc vor organiza activități tradiționale pentru copii. Aceștia vor putea intra în iurte specifice maghiare și  se vor putea delecta cu concursuri și demonstrații de mânuire a  biciurilor, crearea acestora, bâte, armuri și veșminte medievale, tras cu arcul și diferite alte activități tradiționale.

Weekend de vis pentru gurmanzi

Principala atracție a evenimentului va fi concursul de gătit de sâmbătă, unde echipele înscrise se vor întrece pregătind diferite tipuri de gulaș și alte preparate maghiare gătite în ceaun. Vor concura peste 25 de echipe în acest an. La competiție s-au înscris echipe din Sibiu, Sighișoara, Cluj-Napoca, Berghia de Mureș, Nicolești Ciuc, Borsec, dar și din Ungaria, mai precis de la Debrecen, Kecskemét, Pécs, precum și din Topolya, Serbia – toate având sarcina de a pregăti mâncăruri tradiționale la ceaun. Preparatele vor fi evaluate de un juriu profesionist și invitați ai festivalului format din opt membri.

Duminică, în ultima zi a celei de-a 14-a ediții Zilele Hungarikum, participanții vor avea parte de o adevărată experiență culinară, membrii juriului și bucătari invitați vor prezenta lumea gastronomiei maghiare cu preparate deosebite care vor fi oferite și spre degustate publicului vizitator: gulyás ca în pusta maghiară, tocăniță de berbecuț de la Karcag, tocăniță de cerb, bogrács de Sibiu, ceaun de fasole ca la Mohács, tocăniță de berbecuț ardelenească, gulyás secuiesc, tocăniță de gheare, ciorbă de pește din crap, papricaș de pui, ciorbă de ciuperci. Vizitatorii vor putea degusta și deserturi proaspete, gătite la fața locului, cum ar fi: specialitatea desert din Micfalău – Covasna, langoș secuiesc sau kürtőskalács cu paprika.

Muzică și dans

Sâmbătă, va avea loc și un program cultural, cu un spectacol susținut de Formația de țitere din Sibiu (instructor și lider de grup: Júlia Bucz), un concert al fanfarei Daniel BRASS DANCE, invitat special Călin Han și un spectacol al Ansamblului BEKECS.  De asemenea, ziua va mai cuprinde spectacole ale formației TOKOS și ale formației TATROS, iar un curs deschis de dansuri populare maghiare va încheia seara.

Ziua de 2 iulie va fi și ea marcată de muzică populară, cu formația FINOM din Sfântu Gheorghe, prin cântece populare și printr-un spectacol de fanfară cu Daniel BRASS DANCE. Va avea loc și concertul formației ESZTERLÁNC din Ungaria.

Program detaliat Zilele HUNGARIKUM 2023
Zilele Hungarikum este un festival organizat de Asociaţia HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu și Muzeul ASTRA. Finanțatori: Primăria municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Fundația „Bethlen Gábor” din Ungaria, Fundația UDMR – Communitas, Fondul Național de Cooperare al Prim-ministrului Ungariei, Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, EVIDA SRL.

Răspunde