Weekend cu ateliere de olărit și teatru interactiv în Muzeul ASTRA

Weekend cu ateliere de olărit și teatru interactiv în Muzeul ASTRA

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduiește și în acest sfârșit de săptămână activități pentru întreaga familie.

Mâine, în Poiana Nedeii din Muzeul ASTRA, meşteri olari din Găleşoaia şi Horezu vor modela lutul, iar echipa muzeului va găti ciorbă de găină acrită cu zeamă de varză, varză călită cu şunculiță afumată, turtă de mălai şi cozonac. De asemenea, vizitatorii se vor răcori cu socată şi ceaiuri reci.
Expoziția „Pământul şi oamenii Găleşoaiei” va fi vernisată duminică, 11 iunie, de la orele 12.00, în sectorul Olărit. Punând în valoare gospodăriile transferate din Găleșoaia în muzeul din Dumbrava Sibiului, expoziția curatoriată de Ovidiu Baron și Ancuța Ilie aduce în atenția publicului destinul complicat al unei comunități strămutate. Ca urmare a extinderii carierei de lignit din zonă, toate construcțiile au fost demolate, pădurile și livezile au fost tăiate, peisajul devenind de nerecunoscut. Vor fi organizate ateliere de olărit, de prelucrare a lemnului şi de gastronomie tradițională, între orele 12.00 şi 17.00, în cele două gospodării din Găleșoaia și Horezu. Secvențe din cercetările de teren efectuate în 2009 şi 2023 vor rula în micul cinema din căsoaia învecinată, în gospodăria de olar din Horezu. O serie dedicată meşterilor olari, intitulată „Stăpânii lutului”, prezintă tradiția ceramicii de Horezu şi a celei de Găleşoaia, urmând să fie completată cu episoade noi. Meșterul Ion Retezeanu din județul Gorj va face demonstrații de olărit.
„Evenimentul se încadrează în programul ‘Memoria secretă a obiectelor’, prin intermediul căruia Muzeul ASTRA asumă rolul de mediator între comunitatea locală şi public, între generații mai vechi şi mai noi, între mediul social, politic şi cultural, între natură şi om. Este primul program de mediere culturală din muzeele româneşti, început anul trecut, cu prilejul expoziției ‘Soarele din farfurie’. Fărâme din pământul Găleșoaiei au rămas peste tot în țară, semn al hărniciei și al gustului pentru frumos al acestor oameni. O parte din ele se află aici, în cele două gospodării transferate din sat. Căutați urmele viețuirii găleșoienilor pe aceste obiecte! Încercați-vă mâna la roata olarului! Străduiți-vă să pricepeți destinul acelor oameni! Bucurați-vă de moștenirea pe care ne-au lăsat-o!”, transmit reprezentanții muzeului.

Școala în satul tradițional

Distracție și lecții „altfel” îi așteaptă pe cei mici. În cadrul programului „Școala în satul tradițional”, ediția 2023, Epic Education propune în acest weekend un program de teatru interactiv intitulat „Visul lui Păcală”. Așadar, mâine, 11 iunie, de la orele 12.30, în zona Etno Tehno Parc, copiii sunt invitați să urmărească piesa, iar cei mai curajoși au ocazia chiar să fie protagoniștii spectacolului.

„Școala în satul tradițional”, un program organizat și recomandat de Muzeul ASTRA, se desfășoară zilnic, între orele 10.00 și 18.00, din iunie până în septembrie.

Răspunde