Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu găzduiește, vineri, 16 iunie, de la orele 18.00, un dialog între Veronica D. Niculescu și Radu Vancu, despre volumul de proză scurtă „𝑸𝒖𝒊𝒍𝒕”, aflat pe lista de bestsellers a editurii Polirom la târgul de carte Bookfest București 2023.
Dialogul celor doi scriitori se va încheia cu o sesiune de autografe.
25 de povestiri cu animale şi oameni
Cu aceste povestiri, în care personaje sunt oameni și animale, cupluri deznădăjduite în vremuri teribile, prieteni care se văd rar și vorbesc limbi diferite, copii și părinți, teckeli blânzi și cămile pierdute de la circ, dar și dragostea și disperarea, dulceața și amărăciunea insuportabilei ușurătăți a zilelor noastre, se naște o carte care vorbește despre neajunsul de-a trebui să trăiești atunci când simți că nu se mai poate trăi. Și, deloc paradoxal, despre frumusețea explozivă, copleșitoare a lumii, atunci când e ea mai chinuită și suferința ei e mai mare.
„De mult n-am mai citit, la un scriitor român contemporan, o frază mai frumoasă și mai bine articulată”, mărturisește Mihaela Ursa, de la PressOne, în timp ce Marius Miheț, de la „România literară”, consemnează: „Încă mai există prozatori care scriu ca și cum ar trăi într-un poem. Cu imaginarul ei sinestezic, conectat la detalii volatile, Veronica D. Niculescu se găsește printre ei.”
De la ziar la carte
Cunoscută sibienilor și pentru activitatea sa din presa locală din 1996, Veronica D. Niculescu este scriitoare și traducătoare. În 2004 a debutat în literatură, cu un volum de proză scurtă, iar din 2008 publică traduceri literare, în special la Editura Polirom. Din anul 2010 se dedică exclusiv literaturii, scriind proză și traducând cărți din limba engleză. A publicat: „Adeb”, povestiri (Limes, 2004, Liternet, 2005); „Orchestra portocalie”, povestiri (Cartea Românească, 2008); „Basmul Prințesei Repede-Repede”, în colaborare cu Emil Brumaru (Polirom, 2009); „Roșu, roșu, catifea”, povestiri (Casa de Pariuri Literare, 2012); „Floribunda”, povestiri alese (TipoMoldova, 2012); „Simfonia animalieră” (Casa de Pariuri Literare, 2014); „Cad castane din castani”, dialoguri, în colaborare cu Emil Brumaru (Polirom, 2014); „Hibernalia” (Casa de Pariuri Literare, 2016); „Spre văi de jad și sălbăție”, roman (Polirom, 2016); „O vară cu Isidor”, carte pentru copii (Polirom, 2017); „Toți copiii librăresei”, roman (Polirom, 2020); „Luchian. Ochii, sufletul, mâna”, biografie romanțată (Polirom, 2020); „Iarna lui Isidor”, carte pentru copii (Polirom, 2020); „Simfonia animalieră” (ediție definitivă, împreună cu Hibernalia) (Polirom, 2021); „Pescărușul de la geam. Jurnalul unui cuib” (Polirom, 2021); „Grădina pământeană a Prințesei de Marți”, carte pentru copii (Arthur, 2022). Cărțile sale au fost nominalizate la cele mai importante premii naționale și au primit Premiul pentru Debut al USR Sibiu (2005), Premiul revistei Tiuk! pentru proză scurtă (2013), Premiul „Cercul Literar de la Sibiu”, USR Sibiu (2015), Premiul „Cartea anului”, USR Sibiu (2017), Premiul pentru Proză, USR Sibiu (2021), Premiul Observator Lyceum în cadrul Premiilor Observator cultural (2021). A tradus din Vladimir Nabokov, Samuel Beckett, Don DeLillo, Lewis Carroll, Siri Hustvedt și alții. Mai are în palmares premiul „Antoaneta Ralian” pentru Traducere la Târgul de Carte Gaudeamus (2016) și Premiul pentru Traducere la Gala Premiilor „Observator cultural” (2017).