Sărbătoarea tradițiilor locale la Aciliu Scoverzi proaspete la târgul "Gusturi și tradiții din Săliște" / foto: Claudiu Popa

Sărbătoarea tradițiilor locale la Aciliu

Ediția a IV-a a evenimentului „Gusturi și Tradiții din Săliște” va avea loc în zilele de 1 și 2 iulie, în satul Aciliu.

Sâmbătă și duminică, între orele 13.00-20.00, în mica piațetă din fața bisericii din Aciliu, specificul gastronomic local și moștenirea culturală vor fi prezentate turiștilor și localnicilor în cadrul celei de-a patra ediții a festivalului „Gusturi și Tradiții din Săliște”. La standurile producătorilor și artizanilor vor putea fi degustate și achiziționate produse din gastronomia tradițională locală și produse artizanale: fructe și legume locale și derivate, brânzeturi de vacă și de oaie, preparate din carne, produse locale ale stupului, bere artizanală, băuturi tradiționale, produse de patiserie și panificație tradiționale, produse pe bază de plante, produse artistice locale și de artă populară.

Horațiu-Dumitru Răcuciu, primar Săliște: „Este o bucurie, pe lângă sărbătoarea tradițiilor locale, care anul acesta are loc în satul Aciliu, să aniversăm și 85 de ani de la atestarea documentară a bisericii satului Aciliu în cadrul evenimentului ‘Gusturi și Tradiții din Săliște’! Satele noastre, prin bisericile, preoții și țăranii credincioși, curajoși și liberi au ținut curat acest ținut, cu jertfe de sânge și este mai presus de toate, o datorie morală să cinstim cum se cuvine acest organism viu care este Biserica și care ne-a apărat peste veacuri. Doar împreună putem păstra tradițiile și doar împreună le putem face vii, le putem face apreciate.”

De asemenea, repertoriul patrimoniului cultural imaterial va fi pus în valoare de artiști și ansambluri precum: Rodica Popa Comăniciu, Gabriela Vîrtan – noi, Studioul de canto „Rodica Popa Comăniciu” cu copiii: Anisia Bebeșelea, Sofia Bunaciu, Antonia Bunaciu, Andrada Cinăzan, Sabrina Pamfiloiu, Larisa Banciu, Iulian Hanea, Natalia Blezu, Anastasia Oprișcan.

Sărbătoarea va fi gazdă pentru un eveniment marca Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Teatrul Național ,,Radu Stanca” Sibiu: spectacol de teatru outdoor ,,La Mulți Ani, Raphael!”, Compagnie Krak, Belgia (40 min.).

De asemenea, vor fi organizate două ateliere pentru copii și tineri, unul de pictură pe sticlă și unul de cusături românești.

Acțiunea este organizată de către Primăria orașului Săliște și de Parohia Ortodoxă Română din Aciliu și cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu.

Răspunde