Parteneriat de Ziua Mondială a Mediului

Parteneriat de Ziua Mondială a Mediului

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Garda Naţională de Mediu, în parteneriat cu Asociaţia Comunelor din România (ACoR), a organizat marți, 6 iunie, evenimentul „Responsabilitate socială – colectare separate”, la sediul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) București.

Scopul principal al evenimentului a fost promovarea responsabilităţii individuale şi colective în ceea ce priveşte protejarea mediului înconjurător prin implementarea practicilor de colectare separată a deşeurilor. „Prin educarea şi implicarea cetăţenilor, dorim să contribuim la înlocuirea comportamentelor care duc la distrugerea mediului înconjurător cu acţiuni responsabile şi sustenabile”, au declarat organizatorii.

Deschiderea evenimentului a fost susţinută de Florin Bănică, comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, şi primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România. Aceştia au subliniat importanţa educaţiei privind protecţia mediului înconjurător şi au evidenţiat nevoia adoptării unui stil de viaţă sustenabil. „Dacă astăzi ne-am gândi la valori, poate că atenţia noastră s-ar îndrepta spre Respect, Responsabilitate, Unitate, Educaţie. Ne dorim o lume în care copiii copiilor noştri să trăiască sănătoşi, Fericiţi. Stă în puterea noastră să o construim azi. Să o construim în fiecare zi, până când responsabilitatea devine un mod de viaţă. E rândul nostru să dam înapoi. Să susţinem. Să protejăm”, a afirmat Valentin Ivan, în discursul său.

Moderatorii – Liana Coteanu, Maria Dragomir, Alexandra Bucur şi Gabriel Dobre – au coordonat atelierele de lucru intitulate „Mini inspectori de mediu”, destinate dezvoltării competenţelor eco-sociale ale copiilor, care au fost încurajaţi să confecţioneze diverse obiecte din materiale reciclabile, precum planşe reprezentând planeta Pământ, caracatiţe din materiale reciclabile, ghivece pentru flori, suporturi pentru creioane şi mijloace de transport. Totodată, a fost organizată o expoziţie cu obiectele confecţionate de copii, urmată de o ceremonie de premiere, iar artistul Viorel Baciu a realizat desene şi schiţe pe tema „Colectarea separată”.

Un alt moment important al evenimentului l-a constituit vizitarea Parcului Dendrologic al USAMV, unde participanţii au putut experimenta frumuseţea naturii şi au fost inspiraţi să o protejeze.

Copiii vor juca un rol activ în transmiterea mesajelor către familie şi comunitate, prin intermediul unui proiect derulat în grădiniţe, cu titlul „Vrem grădiniţa curată!”. Acesta vizează creşterea gradului de conştientizare asupra schimbărilor climatice şi problemelor de mediu, punând un accent deosebit pe colectarea separată a deşeurilor şi reciclare. Proiectul se va desfăşura în parteneriat cu Garda Naţională de Mediu şi va avea loc în perioada 7 iunie 2023 – 31 august 2024.

În cadrul Panelului 2 al evenimentului, au avut loc discuţii interactive cu studenţii voluntari din cadrul Facultăţii de Ingineria Mediului de la USAMV. Tema abordată a fost infracţionalitatea de mediu, subliniindu-se importanţa combaterii acestui fenomen şi a implicării tuturor părţilor interesate în protejarea mediului înconjurător. Invitaţi speciali la această sesiune au fost ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, şi Sorin Câmpeanu, rectorul USAMV, care au adus în discuţie aspecte relevante legate de protecţia mediului şi au încurajat implicarea tinerilor în această cauză. Ministrul Mediului a ţinut să sublinieze că în comunităţile în care autorităţile locale demonstrează implicare se poate observa deja progres pe linia colectării separate, iar vicepreşedintele ACoR, Valentin Ivan, a precizat că acele localităţi în care autorităţile se implică în proces sunt numeroase: „Credem că prin implicarea noastră directă aducem creştere în educarea populaţiei în această direcţie”.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost lansată campania „Responsabilitate socială – colectare separată”, având sloganul „Colectare separată pentru comuna ta curate”. Scopul acestei campanii este de a sensibiliza comunităţile în privinţa importanţei colectării separate a deşeurilor, de a preveni generarea acestora şi de a reduce abandonul lor. Campania se va desfăşura în perioada 7 iunie – 31 august.

În încheiere, a fost semnat un acord de parteneriat între Garda Naţională de Mediu şi Asociaţia Comunelor din România, consolidând colaborarea pe linia promovării practicilor de colectare separată a deşeurilor şi a protecţiei mediului înconjurător.

Răspunde