Muzeul Naţional Brukenthal sărbătorește, pentru prima dată, Ziua Universală a Iei

Muzeul Naţional Brukenthal sărbătorește, pentru prima dată, Ziua Universală a Iei

Ziua Universală a Iei, eveniment ajuns în acest an la ediţia a X-a, va fi sărbătorit în premieră de Muzeul Naţional Brukenthal,  în parteneriat cu alte două instituţii de cultură sibiene de prim rang: Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu.

Timp de două zile, în cadrul expoziţiei „Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase şi a ţăranilor cu biblioteci”, curatoriate de Delia Voina şi Alexandru Constantin Chituţă, vizitatorii sunt invitaţi să afle, prin tururi ghidate, povestea iei specifice zonei Mărginimii Sibiului, ilustrată prin imagini fotografice realizate între anii 1918 şi 1940 în atelierul fotografic Fischer din Sibiu.

Totodată, vor cunoaşte povestea Mariei Peligrad (născută Sora) din Săliştea Sibiului, „Măriuţa ‘ea faină”, tânăra care, cu mândrie, a purtat ia săliştenească confecţionată chiar de ea la Expoziţia Jubiliară din Bucureşti. Ulterior, numele ei a fost asimilat cu cel de Sălişteancă, în seria de cărţi poştale realizate după fotografii ce poartă semnătura Fischer.

Tururile ghidate în Palatul Brukenthal se vor desfășurape  23 iunie, de la ora 16.00, respectiv pe 24 iunie, de la ora 14.00.

Ziua Universală a Iei a fost iniţiată în anul 2013 de comunitatea online La Blouse Roumaine și este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, de Sânziene.

Răspunde