Ministrul Culturii la FITS30: Capitala culturală mondială este la Sibiu timp de zece zile

Ministrul Culturii la FITS30: Capitala culturală mondială este la Sibiu timp de zece zile

Pentru zece zile, municipiul Sibiu este capitala culturală mondială, mulţumită Festivalului Internaţional de Teatru, consideră Raluca Turcan, noul ministru al Culturii.

„Performanţa domnului Constantin Chiriac, performanţa Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu practic obligă autorităţile să fie aproape şi vă mulţumesc din suflet pentru că, anual, timp de zece zile, capitala culturală mondială este în România, este aici la Sibiu”, a declarat Turcan, în această dimineață, într-o conferinţă de presă susținută la Filarmonica de Stat Sibiu. Cu un număr de 5.000 participanţi din 80 de ţări şi peste 800 de evenimente culturale pe parcursul a zece zile, la această ediție, FITS reprezintă un „proiect strategic pentru Ministerul Culturii”, a subliniat Raluca Turcan.

Distincție de excelență pentru Constantin Chiriac

Ministrul i-a înmânat preşedintelui FITS, Constantin Chiriac, o distincţie de excelenţă, afirmând că el are „meritul unicat în România” de a fi creat şi dezvoltat cel mai amplu festival din ţară, unul dintre cele mai importante din lume. „Constantin Chiriac este un adevărat ambasador al culturii româneşti. FITS este în acest moment unul dintre cele mai relevante festivaluri de teatru din lume, iar Sibiul şi prin Festivalul Internaţional de Teatru este unul dintre cele mai atrăgătoare oraşe europene, oraşe care reuşesc să se dezvolte prin cultură. La începutul acestui an, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a iniţiat demersuri de a oferi domnului Constantin Chiriac o distincţie de excelenţă din partea Ministerului Culturii, o distincţie de excelenţă care, de fapt, consemnează printr-un trofeu şi o diplomă toate trăirile noastre pozitive şi toată aprecierea pe care o avem faţă de munca domnului Constantin Chiriac, faţă de performanţa domniei sale, faţă de viziunea, de capacitatea de deschidere a culturii pentru oameni şi faţă de rolul pe care îl are la consolidarea unui renume emblematic pentru oraşul Sibiu”, a afirmat Raluca Turcan.

Personalități la deschidere

În premieră la FITS, deschiderea celei de-a 30-a ediții a avut loc, ieri după-amiază, în catedrala evanghelică Sfânta Maria din Piața Huet, într-un spirit multietnic, multicultural și multiconfesional. La eveniment au participat ministrul Culturii, Raluca Turcan, ambasadorul Elveției, Arthur Mattli, ambasadorul Japoniei, Hiroshi Ueda, ambasadorul Austriei, Adelheid Folie, consulul Germaniei la Sibiu, Kerstin Jahn, și președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman.

„Împreună cu impulsul Capitalei Culturale Europene, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a schimbat modul în care se face și se simte cultura în Sibiu. A scos actul cultural din cadrul formal al sălilor și l-a adus în inima comunității, învăluind orașul. Mare parte din uriașul succes al festivalului revine, desigur, președintelui festivalului, domnul Constantin Chiriac, neobosit în a căuta ineditul, perfecțiunea și diversitatea expresiei artistice. Primăria Sibiu are cu siguranta meritul său în dezvoltarea festivalului, pentru că a înțeles că actul cultural de calitate are nevoie de finanțare îndestulătoare și constantă. Și comunitatea orașului contribuie hotărâtor, îmbrățișând și încurajând acest extraordinar eveniment, prin participarea masivă”, a spus primarul Astrid Fodor.

După discursurile oficiale, a avut loc concertul „O catedrală plină cu orgi”, o coproducţie România – Norvegia – Elveţia. Patru organişti au prezentat un concert-colaj special gândit pentru cele şapte orgi din acest lăcaș de cult. În kilometrul zero al Sibiului, timp de 35 de minute, diverse elemente şi stiluri muzicale s-au îmbinat, creând efecte sonore familiare, dar şi mai puţin cunoscute, ce au dat naştere unei game variate de asocieri şi emoţii între zidurile vechii catedrale, totul datorită orgilor mai mici sau mai mari utilizate ca instrumente solo sau ca parte dintr-un ansamblu.

Răspunde