Într-o zi de Rusalii, în urmă cu peste 200 de ani, în Sebeșu de Jos s-au născut un cântec și un joc devenite emblematice pentru comunitate: Hora de la Rusca.
În tradiția locului se spune că în vremuri de demult, cele 70 de familii din sat munceau pe câmp, alături de oameni din Turnu Roşu, Sebeşu de Sus şi Racoviţa. Refuzând să muncească în zi de mare sărbătoare ortodoxă, sebeșenii s-au prins în dans și pentru ca jocul să nu se sfârșească repede, lanțul de dansatori a creat mai multe noduri și o horă înnodată, punctată prin cântec. În trecut, jocul era condus de un vătaf care înnoda hora de mai multe ori, numărul de noduri fiind proporțional cu numărul de dansatori. Tot vătaful desfăcea șirul de noduri. Se pare că prima horă înnodată s-a ținut pe locul cunoscut astăzi drept platoul de la Rusca, acolo unde are loc în prezent obiceiul Hora de la Rusca.
„Astăzi, sărbătoarea debutează la biserică, unde se adună întreaga suflare a satului. După serviciul religios, etalând cu mândrie costume populare, oamenii pornesc spre mijlocul satului. Aici, oamenii încing hora, după tradiția jocului duminical de odinioară”, declară Stelian Istrate, primarul comunei Turnu Roșu.
Apoi, alaiul se îndreaptă spre platoul de la Rusca, loc încărcat de semnificații istorice, unde sebeșenii petrec alături de invitați: ansamblurile folclorice „Hora de la Rusca” și „Ia de la Turnu Roșu, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” și soliștii de muzică populară Cristina Posa, Antonia Bogdan, Ioana Brad, Ionela Răspop, Geanina Gavrilă, Traian Stoiță, Camelia Cosma, Nelu Albu și Paula Medrea. Spectacolul este prezentat de Traian Stoiță.