Incluziune în inima oraşului

Incluziune în inima oraşului

Asociaţia Diakoniewerk International a inaugurat prima Locuinţă Maxim Protejată pentru Persoane adulte cu dizabilităţi din judeţul Sibiu, în această săptămână, contribuind astfel la creşterea gradului de participare în comunitate şi autodeterminare a acestora.

La sfârşitul anului 2022, organizația a putut să facă un pas important spre integrare şi autonomie pentru opt persoane cu dizabilităţi. Prin activitatea desfăşurată împreună cu Consiliul Judeţean Sibiu şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu, a fost atins un reper însemnat în domeniul egalităţii de şanse.

Confort și siguranță

Cu două apartamente închiriate de la Parohia Evanghelică C.A. Sibiu, Diakoniewerk lansează modelul de viaţă autodeterminată pentru persoane cu dizabilităţi, chiar în centrul oraşului. Cele două apartamente sunt dispuse pe două etaje. Parterul a fost adaptat pentru acces în scaun rulant, aici fiind şi zona comună de living-sufragerie cu bucătărie, precum şi o cameră pentru rezidenţi. Restul camerelor se află la primul etaj.

Diana Mocan şi echipa ei îi însoţesc pe rezidenţi. Accentul este pus pe organizarea zilei, pe viaţa de zi cu zi din oraş şi pe cooperarea cu Centrul de Zi cu specific ocupaţional pentru Persoane cu dizabilităţi al Diakoniewerk din Sibiu, precum şi alte iniţiative locale. Este vorba despre posibilitatea de a participa la viaţa socială şi a comunităţii.

„Uneori poate fi greu, dar este şi frumos”, spune Marilena. Aurelia consideră activitatea în cadrul Locuinţelor Protejate „o lecţie de viaţă”, Monica fiind de părere că acest loc de muncă este o ocazie de „autodezvoltare”.

Trăind o viaţă normală

Locuinţele protejate reprezintă normalitatea şi orientarea spre viaţa de zi cu zi. A fi capabil să duci o viaţă normală – să ai o ocupaţie în timpul zilei, să te orientezi între cei patru pereţi ai tăi şi să experimentezi comunitatea. Toate acestea sunt însoţite de o echipă pedagogică.

„Am ajuns într-o viaţă nouă pentru mine. Îmi place să mă ocup de gospodărie şi să fiu împreună cu ceilalţi. Sărbătorim zile de naştere şi mâncăm împreună. Este frumos”, spune Venesa. Ceremonia de deschidere îi aminteşte încă o dată cât de frumos este să poată să trăiască independent.

Diakoniewerk activează în România de peste 15 ani. Persoanele în vârstă, copiii proveniţi din medii dezavantajate social şi persoanele cu dizabilităţi sunt susţinute în centre de zi şi servicii de îngrijire la domiciliu şi consiliere – în Sibiu, Sebeş şi Dumbrăveni. De asemenea, Diakoniewerk oferă asistenţă psihologică familiilor de refugiaţi din Ucraina.

Diakoniewerk este o organizaţie care activează în diverse domenii de activitate în sectorul social şi de sănătate în Austria şi la nivel internaţional. Aceasta se bazează pe 150 de ani de experienţă în îngrijirea şi însoţirea oamenilor. În prezent, 3.200 de angajaţi contribuie cu experienţa lor la aproximativ 200 de facilităţi şi la un număr mare de servicii suplimentare. Acestea includ servicii pentru persoane cu dizabilităţi, pentru persoane vârstnice, în domeniul sănătăţii şi al medicinei, precum şi în domeniul educaţiei.

Răspunde