Încep conferințele Cercului Literar de la Sibiu Processed with VSCO with ke1 preset

Încep conferințele Cercului Literar de la Sibiu

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a XX-a ediție a Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Prima conferință din seria celor trei ce vor fi organizate în anul 2023 are loc vineri, pe 7 iulie, de la ora 18.00, la Teatrul „Gong”, și o are ca invitată pe Anastasia Gavrilovici.

Anastasia Gavrilovici, poetă și traducătoare, va susține o conferință cu tema „Cum arată o femeie puternică? O perspectivă transdiciplinară”, urmată de un dialog cu publicul și o lectură din poezia proprie. Anastasia Gavrilovici va discuta, într-o incitantă abordare, după cum anticipează scriitoarea, „imaginea femeii puternice, așa cum a traversat ea epocile și mediile, pornind de la personaje iconice din istorie, literatură, artele spectacolului, dar și din cinema, care e responsabil pentru crearea și perpetuarea unor reprezentări greșite, false ale ideii de empowerment (…), care nu sunt decât o proiecție masculină asupra femininului, concepute astfel încât să fie pe placul unui public masculin (de aceea, ele corespund standardelor masculine de frumusețe, disponibilitate, libertate)”. Chestionând ce înseamnă forță a limbajului sau a imaginarului în literatura scrisă de femei, ce înseamnă să ai o voce puternică atunci când scrii, care sunt resursele și instrumentele exprimării feminine în scris și ce înseamnă activismul literar, manifestul feminist și relațiile de putere în lumea literară, Anastasia Gavrilovici propune astfel un subiect care adeseori polarizează periculos dezbaterile și o problematică de autentic interes care trebuie să părăsească mediile universitare și să fie conștientizată de fiecare dintre noi.

În cadrul evenimentului va fi lansat cel de-al doilea număr al revistei Euphorion din anul 2023 cu tema „De la Manifestul Cercului Literar la Euphorion”, dedicat celor 80 de ani de la apariția Manifestului Cercului Literar de la Sibiu – o încercare a grupului de scriitori stabiliți la Sibiu, de orientare modernă, continuatori ai ideilor liberal moderniste ale lui Eugen Lovinescu din perioada interbelică, de a se racorda la valorile europene și democrate. Tot în acest număr al revistei, Anastasia Gavrilovici este invitata noii rubrici ComunitateACLS prin care se urmărește punerea în discuție a unor idei, limbaje și perspective de larg interes cultural și social, în spiritul Cercului Literar de la Sibiu.

Simpozionul Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu” este organizat de revista de cultură Euphorion și Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu, cu finanțare de la Primăria municipiului Sibiu.

Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Răspunde