Fonduri europene pentru campusul dedicat învățământului dual la Sibiu

Fonduri europene pentru campusul dedicat învățământului dual la Sibiu

Proiectul de amenajare a unui campus dedicat învățământului dual a intrat în linie dreaptă pentru obținerea finanțării de peste 25 milioane euro din fonduri europene.

Proiectul depus de Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu și Primăria municipiului Sibiu, împreună cu alți 15 parteneri din municipiu și din mai multe localități din județ pentru construcția unui campus dedicat învățământului în sistem dual a intrat în linie dreaptă pentru finanțare, fiind declarat admis în etapa de evaluare a calității, după ce a obținut punctajul necesar în etapa de evaluare tehnico-financiară. Acest proiect important va primi astfel suport financiar european în valoare de peste 25 milioane euro în cadrul PNRR, Pilonul IV/ Politici pentru noua generație. După semnarea contractului de finanțare va începe implementarea acestui proiect, adică contractarea serviciilor de proiectare și, ulterior, execuția efectivă a lucrărilor.

“Această veste m-a bucurat pentru că, în calitate de partener în consorțiu, Primăria Sibiu a investit o sumă mare. Pentru construcția acestuia, Primăria Sibiu a cumpărat și a pus la dispoziție un teren în suprafață de 20.000 mp pe Calea Dumbrăvii, în valoare de peste 6,5 milioane de euro, un element esențial pentru realizarea proiectului de care va beneficia întreaga comunitate. Campusul pentru învățământ dual va fi foarte important atât pentru elevii cu înclinații spre meserii practice, cât și pentru companiile care au nevoie de angajați bine pregătiți”, spune primarul Astrid Fodor.

Soluția dezvoltării unui astfel de centru ar urma să răspundă necesității organizării activităților de instruire practică în mai multe locații și să asigure condiții de cazare și hrană optime pentru cursanți. Campusul ar putea fi o soluție mai ales pentru atragerea elevilor și studenților care doresc să învețe o meserie practică și să își continue studiile în același timp.

„Unul dintre obiectivele acestui proiect ambițios este creșterea atractivității pentru forma de învățământ dual la nivelurile de calificare 3 și 4 și din acest punct de vedere, credem cu tărie într-o viitoare afirmare a Sibiului ca pol de dezvoltare regională. Avem, în acest moment, toate ingredientele unui proiect de succes: o zonă puternic industrializată, oportunitatea calificării forței de muncă printr-o formă de învățământ corelată cu cerințele pieței, dar mai ales, avem în orașul nostru șansa acestui parteneriat care generează progresul. Mulțumim Primăriei municipiului Sibiu pentru toate eforturile depuse pentru ca acest campus să obțină finanțare, dar și celorlalți parteneri din consorțiu, pentru deschidere și susținere”, a transmis prof.univ.dr. Sorin Radu, rectorul ULBS.

Proiectat să includă patru corpuri de clădire eficiente din punct de vedere energetic, cu funcționalități diverse, campusul ar urma să integreze un „Corp A” dedicat activităților de învățare și laboratoarelor, un „Corp B” în care vor funcționa cantina și biblioteca, un „Corp C”, dotat cu spații multifuncționale și aulă și un „Corp D”, un cămin cu o capacitate de 150 de locuri de cazare. Echiparea acestor spații va fi în concordanță cu cerințele operatorilor economici din Regiunea Centru, iar resursele educaționale, mobilierul, atelierele de practică pentru elevi și studenți,  precum și  atelierele digitale, au la bază concepte adaptate profilului liceelor și universităților partenere în consorțiu.

Inițiatorul proiectului este consorțiul pentru învățământ dual PRODUAL, format din Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, în calitate de lider, Primăria municipiului Sibiu, Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, 7 colegii și licee tehnice (Liceul Tehnologic ”Avram Iancu” Sibiu, Liceul Tehnologic ”Henri Coandă” Sibiu, Colegiul Tehnic Energetic Sibiu, Colegiul Economic “George Barițiu” Sibiu, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară ”Terezianum” Sibiu, Colegiul „Școala Națională de Gaz” Mediaș, Liceul Tehnologic Automecanica Mediaș), cinci companii din județul Sibiu și una din județul Alba (Compa SA Sibiu, S.C. Automecanica Mediaș S.R.L, Continental Automotive Systems S.R.L Sibiu, Marquardt Schaltsysteme SCS Sibiu, ODU Romania Manufacturing SRL Sibiu, SC Solina Romania SRL Sântimbru).

Răspunde