FITS30: Recomandări 30 iunie

FITS30: Recomandări 30 iunie

Astăzi, 30 iunie, la ora 14:00, la Centrul Cultural Habitus, publicul poate urmări spectacolul-lectură Cuplu, de Edna Mazya, în regia lui Bogdan Sărătean. La discuția de după spectacol participă Ovio Olaru, Miruna Ciocoi Pop Vecsei și Horia Ghibuțiu.

FAUST: tribut, spectacolul Yamamoto Noh Theater, se vede la Filarmonica de Stat Sibiu de la ora 16:00 și de la ora 21:00. Foarte rar una dintre cele mai reprezentative povești ale spiritului occidental a vibrat cu atâta intensitate în mulajul riguros al teatrului Noh!

De la ora 17:00, la Teatrul Gong (parter), vedem chiar la el acasă spectacolul Dovedește. O poveste virală: într-o lume a fake news-urilor și a teoriilor conspiraționiste intens mediatizate, acest spectacol explorează limitele toleranței și necesitatea de a fi empatici.

De neratat MAKOM 30. Sărbătoarea dansului, de la Vertigo Dance Company (Israel), la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, ora 19:00. Ritualic și extatic, MAKOM este un poem coregrafic excepțional semnat de una dintre cele mai mari companii de dans din lume.

Tot de la ora 21:00, la Teatrul Gong (etaj), Teatrul Dramaturgilor Români prezintă Nuntă în cer, o călătorie în mitul eternului feminin, o poveste despre dorul cel mai profund – pierderea și (re)găsirea sufletului-pereche, în care avem ocazia să-I revedem pe Lari Giorgescu și Richard Bovnoczki.

La Sala Mare TNRS, de la ora 20:00, Bolnavul închipuit sau tăcerea lui Molière (Théâtre National de Bretagne – Franța) ne vorbește despre vindecarea a două suflete într-o poveste memorabilă despre iubirea care este mai presus de moarte.

Pe scena din Piața Mare, de la ora 20:00, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” ne prezintă Miracolul tradițiilor românești, o călătorie muzical-coregrafică în zone etnografice ale României, valorificând elemente de cultură tradițională românească aflate în patrimoniul UNESCO: cămașa cu altiță, doina, jocul fecioresc, călușul, prezentate din perspectivă tradițională și contemporană.

Pietonala Nicolae Bălcescu se va umple de veselie și culoare începând cu ora 22:00, alături de Coquelicot Balloons (Franța) și ale lor Povești cu baloane. Spectacolul continua și în Pița Mare, de la ora 22:30

Conferințe

  • ora 10:00, Filarmonica de Stat: conferința de presă FITS
  • ora 13:00, Piața Huet: Therme Forum. Teatru și arhitectură. Sustenabilitate culturală – legătura magică dintre identitate, sentimentul de apartenență, arhitectură și arte

Moderator: Tateo Nakajima

Vorbitori: Adam Flatto, Robert Hanea, Robbie Hammond

  • ora 14:00, Piața Huet: Therme Forum. Teatru și arhitectură. Rolurile sectorului public vs cele ale sectorului privat în artele vizuale – perspective interculturale și sectoriale

Moderator: Ruth Pelopida

Vorbitori: Robert Hanea, Ricky Burdett

  • ora 17:00, Filarmonica de Stat: Matei Vișniec în dialog cu Constantin Chiriac, Ioan Cristescu și Simona Modreanu

Lansare de carte

  • George Banu, Privirea de aproape, Editura Junimea, 2023
  • George Banu, Ultima oară, Editura Muzeului Literaturii Române, 2023

Răspunde