Ambasada României și Ambasada Germaniei în Finlanda au inaugurat etapa de la Helsinki a circuitului expoziției dedicate bisericilor fortificate din Transilvania, printr-un eveniment la care au fost invitați reprezentanți ai mediilor de cultură, academic, asociativ și confesional, precum și membri ai corpului diplomatic.
ES Konrad Arz von Straussenburg, ambasadorul Germaniei, și ES Maria Ligor, ambasadoarea României, alături de directoarea muzeului Västergötlands din Skara (Suedia), Luitgard Löw, au prezentat publicului prezent contextul istoric în care au fost construite bisericile și modificările aduse de-a lungul secolelor pentru a le conferi capacitatea de a adăposti și proteja comunitatea locală în situații de pericol. Intervențiile s-au referit și la activitatea Fundației Bisericilor Fortificate din Transilvania, care are ca obiectiv identificarea de mijloace pentru conservarea și valorificarea patrimoniului cultural reprezentat de cele circa 200 de edificii de acest tip.
Reamintim că itinerariul expoziției „Cetăți bisericești – apărare și protecție” în Finlanda a început în Mariehamn, Insulele Åland, la 15 mai, după ce fusese deja prezentată în alte cinci țări. La Helsinki, expoziția va putea fi vizitată la Biserica Germană, în perioadele 14 iunie – 14 iulie, respectiv 5–30 septembrie. Din 15 iulie, expoziția se va afla la Hämeenlinna, la Biblioteca Centrală, unde va putea fi vizionată până la 6 august, iar între 8 august și 4 septembrie, va fi găzduită de Biblioteca Centrală din Turku.
Expoziția este realizată de Fundația Biserici Fortificate din Sibiu în colaborare cu Universitatea Tehnică din Berlin și este completată de o secțiune scandinavă care aparține Muzeului Västergötlands din Skara.