Directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului a obținut Diploma Europeană în Managementul Proiectelor Culturale

Directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului a obținut Diploma Europeană în Managementul Proiectelor Culturale

Încă o reușită de nivel internațional pentru Muzeul ASTRA! Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, a obținut Diploma Europeană în Managementul Proiectelor Culturale.

Diploma Europeană în Managementul Proiectelor Culturale (European Diploma in Cultural Project Management) este o formare de-a lungul a trei faze rezidențiale și o experiență de învățare care încurajează diversitatea culturală și schimburile interregionale ca modalitate de a conferi culturii un loc mai puternic în Europa și în străinătate. Partenerii permanenți ai Programului European Diploma in Cultural Project Management sunt: Consiliul Europei- Consiliul pentru Cooperare Culturală și UNESCO, Secția pentru Politici Culturale și Studii privind Dezvoltarea Culturală.

Ediția 2022-2023 a fost implementată în colaborare cu Vaastra-Gotaland (Suedia), Sibiu (România), Regiunea Wallonie – Bruxelles (Belgia) și Delphi (Grecia). Ultima etapă rezidențială a ECD, desfășurată la Delphi în perioada 17-20 iunie, cea de evaluare a proiectelor propuse, a reunit participanții celor două faze formative anterioare. Aceștia sunt operatori culturali din Grecia, Macedonia de Nord, Suedia și Israel și, implicit, România. În cadrul celor patru zile ale seminarului de evaluare, s-au prezentat studii comparative, au fost analizate și dezbătute propunerile de proiecte ale participanților. Exemplele de bune practici prezentate de lectori au fost axate pe conceptele cheie implementate de a lungul ultimelor trei decenii, în cadrul Programului European Cultural Diploma: managementul instituțiilor culturale, cooperarea între instituții culturale europene și politicile acestora cooperative; dezvoltare teritorială sustenabilă (strategii regionale/locale/urbane); planificarea strategică și managementul operațional al proiectelor culturale (management de proiect, strângere de fonduri etc.); crearea și consolidarea de rețele culturale (networking cultural).

Proiectul lui Lucian Robu, intitulat „Cultural Landscape Preservation and Valorization through Traditional Crafts and Cultural Heritage in European Countries”, s-a axat pe dezvoltarea de cooperări cu operatori culturali din Europa, având la bază conceptul de valorizare a peisajului cultural rural prin instrumente sustenabile, specifice și corelate cu meșteșuguri tradiționale ce devin meserii emergente în Europa contemporană. În urma evaluării propunerii de proiect, boardul European Cultural Diploma a acordat statul de absolvent al programului de formare derulat între 2022-2023.

Răspunde