Aleșii Europei s-au întâlnit la Sibiu

Aleșii Europei s-au întâlnit la Sibiu

Conferința cu tema „Coeziunea, valoarea noastră fundamentală pentru viitorul Europei: regiuni și orașe pentru o redresare puternică și o tranziție justă”, organizată de către Comitetul European al Regiunilor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, a reunit la Sibiu reprezentanți la nivel înalt din 22 state membre.

La eveniment au participat, alături de aleși regionali și locali din UE, reprezentanții statelor membre și oficiali din Comisia Europeană, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor, sibianul Adrian Răulea, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE al Comitetului Regiunilor. Totodată, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, s-a adresat participanților în cadrul unei intervenții on-line.

Participanții au avut ocazia să dezbată rolul politicii de coeziune în procesele de redresare și tranziție justă și modul în care politicile Uniunii Europene și instrumentele de investiții pot sprijini în mod eficient obiectivele pe termen lung ale coeziunii în viitor. Această dezbatere va contribui, de asemenea, la lucrările în curs ale Comitetului European al Regiunilor cu privire la avizul său privind viitorul politicii de coeziune după 2027, ai cărui coraportori sunt președintele Cordeiro și primarul Boc.

Conferința a avut un rol important în dezbaterile în curs privind un model de dezvoltare european bazat pe o creșterea economică durabilă, întărirea competitivității UE la nivel mondial și depășirea provocărilor societății contemporane dar și pentru stabilitatea politică și bunăstarea socială.

Tranziția verde și digitală poate consolida performanța generală a UE, dar poate crea un risc de polarizare la nivel regional, obiectivul tranziției fiind acela de a nu lăsa nici o regiune în urmă. În acest context, promovarea dezvoltării bazate pe un loc („place-based approach”) care ține seama de provocările locale reprezintă un obiectiv important pentru reformarea politicilor UE, astfel încât, tranziția să poate sprijini dezvoltarea regională și viceversa.

Conferința s-a axat pe aspecte-cheie privind rolul politicii de coeziune în procesul de redresare, promovarea unei tranziții juste și implicațiile revizuirii cadrului financiar multianual pentru politica de coeziune.

„Sibiul este pentru a doua oară gazda unei întâlniri cu înalți reprezentanți europeni, după Summitul liderilor UE din 2019, ceea ce confirmă deschiderea pe care județul nostru o are față de valorile Uniunii. Aici, la Sibiu, se vor discuta subiecte de maximă importanță pentru viitorul comunităților noastre, între care se află politicile de coeziune, adică modalitățile prin care va fi redus decalajul dintre regiunile dezvoltate și cele mai puțin favorizate economic și social. Ne bucurăm să avem invitați din țările Uniunii Europene, iar faptul că alături de membrii comisiei COTER se află atât ambasadori cât și miniștri și înalți funcționari din domeniile dezvoltării și al fondurilor europene, ne confirmă interesul crescut pentru subiectele aflate pe ordinea de zi a conferinței”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

„Sibiul este un bun exemplu”

Politica de coeziune are un rol determinant în sprijinirea pe termen lung atât a priorităților europene, în materie de redresare după crizele succesive, cât și de tranziție justă. Astfel, investițiile din coeziune reprezentând aproximativ o treime din bugetul UE asigură o dezvoltare armonioasă în întreaga Uniune,  bazată pe principiul parteneriatului, guvernarea pe mai multe niveluri și managementul partajat al fondurilor.

Sibiul este un bun exemplu al modului în care fondurile Uniunii Europene pe politica de coeziune fac o diferență reală pentru acest oraș și această regiune. Pentru viitor, dorim să dăm un nou impuls politicii de coeziune. Doar o politică de coeziune puternică, cu un narativ politic conform căruia coeziunea trebuie să fie susținută de toate politicile UE, poate asigura că cetățenii vor avea un puternic sentiment de apartenență la proiectul European. Politica de coeziune nu este doar finanțare, ci și programare, parteneriat și crearea de politici”, a declarat Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor.

Răspunde