Ziua Europei în Regiunea Centru

Ziua Europei în Regiunea Centru

Activitățile ADR Centru dedicate Zilei Europei sunt marcate prin mai multe evenimente care se desfășoară în regiune, pe parcursul lunii mai.

„Uniunea Europeană a fost și este pentru noi cea mai bună șansă și opțiune, din mai multe puncte de vedere, ca evoluție, sprijin și direcții pentru dezvoltare, ca drepturi și nivel de trai pentru cetățeni, ca solidaritate în momente de criză, cum au fost pandemia sau războiul din Ucraina. Ca în orice familie mai numeroasă, e greu să obții unanimitate sau consens, de aceea nici Uniunea Europeană nu este chiar perfectă. Totuși, pentru noi – România, Regiunea Centru cu județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu – Uniunea este un partener credibil și serios, care de multe ori a văzut aspectele bune acolo  unde noi eram plini de dezamăgire. Banii europeni primiți și cheltuiți cu chibzuință au simplificat viața administrațiilor locale și regionale, dar au și impus reguli și condiții. Descentralizarea, în această primă etapă prin programul și fondurile europene pe care le coordonăm noi ca Autoritate de Management a Programului Regiunea Centru, este o idee devenită realitate, o speranță concretizată, cu toate că încă persistă dubii referitoare la înțelepciunea acestei decizii. În acești 16 ani am crescut mult, dar încă învățăm să închegăm proiecte de lungă durată care să grăbească dezvoltarea țării. Noi, România, în această familie europeană, primim mai mult decât contribuim pentru că țările mai dezvoltate știu că pacea socială și creșterea economică sustenabilă la nivelul întregului continent pot fi construite doar după eliminarea discrepanțelor de dezvoltare”, precizează Simion Crețu, director general ADR Centru.

În perioada 8-11 mai, se desfășoară discuții cu cetățenii despre implica în diseminarea impactului investițiilor realizate cu resurse publice la nivel local și regional – în cadrul suitei de conferințe și dezbateri din proiectul GROW, finanțat de UEFISCDI – la Brașov, Sibiu, Ciugud și Alba Iulia. În 10 mai, prin evenimentul ”Europe în a plate” la Sibiu, se va sublinia ”unitatea în diversitate” a opt țări din Uniunea Europeană. Elevii de la școala cu profil de alimentație publică din orașul de pe Cibin vor pregăti rețete culinare pentru a fi degustate de invitați din zece țări, pentru a sublinia cooperarea și înfrățirea europeană. Iar în 11 mai, ADR Centru organizează un eveniment internațional dedicat mobilității verzi, „eveniment pe care-l vom desfășura tot la Sibiu, un municipiu unde putem vedea la fiecare pas autobuze verzi, trotinetele electrice, piste de biciclete moderne, spații verzi reabilitate, clădiri publice izolate termic și modernizate, dar și stații sau bănci cu încărcare electrică din energie solară, realizate din fonduri europene”, se arată într-un comunicat al ADR Centru.

De asemenea, în această lună va demara Crosul Europei, în mai multe licee din județele Regiunii Centru, precum și ”Săptămâna verde” pentru angajații ADR Centru.

Răspunde