Muzeul ASTRA redeschide popicăria din Păltiniș, veche de 100 de ani, și provoacă vizitatorii la un joc de popice!
Din 7 până în 10 iunie, între orele 10.00 și 18.00, muzeograful Liviu Velțan va fi la dispoziția turiștilor cu un ghidaj special, la popicăria din Păltiniș, monument expus în Muzeul ASTRA, iar cei mai curajoși sunt liberi să-și încerce norocul și priceperea.
„Modalitățile de petrecere a timpului liber în lumea rurală românească se diversifică pe măsură ce se diversifică și modalitățile de joc și petrecere din mediul urban. Jocul de popice va pătrunde și în lumea rurală pe măsura generalizării acestor modalități diverse de petrecere a timpului liber. Popicăria tradițională din Muzeul ASTRA este așezată deloc întâmplător în zona Cârciumii din Bătrâni, a pavilioanelor de joc sau de popas ori a leagănului. Aceasta se integrează armonios într-un sector tematic dedicat și modalităților de socializare și de petrecere a timpului liber. Printr-un ghidaj tematic și un joc de popice oferit publicului la liber popicăria o să își recapete funcția ei originară”, a explicat Velțan.
Popicăria din muzeu a fost construită în jurul anului 1920 de către o echipă de meșteri din Rășinari, în locul numit „La Schit”, și se afla în proprietatea Mitropoliei din Sibiu.
La popicăria transferată din staţiunea Păltiniş în anul 1992 puteţi practica tradiţionalul joc de popice, care vă oferă divertismentul unei competiţii pline de haz şi neprevăzut. Atât popicele, cât şi bilele sunt confecţionate din lemn, iar distanţa de aruncare se încadrează în standardele vremii. Spaţiul de refugiu este format din bile suspendate mobile, tabla de marcaj este neagră, ceea ce vă aminteşte de exerciţiile la tablă din copilărie, iar proximitatea Cârciumii din Bătrâni vă aprovizionează, pe teren, cu o halbă de bere, un suc, nişte mici sau plăcinte, făcând de neuitat acele ore petrecute aici.