Vizită oficială a președintelui Germaniei la Sibiu

Vizită oficială a președintelui Germaniei la Sibiu

Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, va efectua o vizită de stat în România, în perioada 24-26 mai. la invitația președintelui Klaus Iohannis.

Prin călătoria sa la București, Sibiu și Timișoara, președintele federal onorează multiplele relații bilaterale, precum și buna cooperare și parteneriatul strâns dintre Germania și România în cadrul
UE și NATO și sprijinul comun pentru Ucraina. potrivit unui comunicat remis de Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu. Steinmeier va fi însoțit de ministrul de stat pentru Europa și Climă din cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Externe, dr. Anna Lührmann, precum și de o delegație de parlamentari, reprezentanți ai mediului de afaceri și oameni de cultură.

La București, în data de 24 mai, șeful statului german va fi primit cu onoruri militare de către președintele Klaus Iohannis. După convorbiri, cei doi vor susține o conferință de presă comună.
Președintele german va avea apoi convorbiri politice cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, președintele Senatului, Alina Gorghiu, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. De asemenea, este planificată o întâlnire cu reprezentanți ai comunității de afaceri.

În cea de-a doua zi a vizitei, președintele federal se va afla la Sibiu, împreună cu președintele Klaus Iohannis, și va purta discuții la Primărie, precum și cu reprezentanți ai Forumului Democrat al Germanilor din România. De asemenea, cei doi vor vizita Colegiul Național „Samuel von Brukenthal“ din Sibiu și biserica fortificată din Cristian. Joi, 25 mai, Consulatul Germaniei la Sibiu nu va fi deschis publicului.

Ulterior, președintele federal va călători la Timișoara, Capitala Europeană a Culturii în 2023.

„Vizita de stat a președintelui federal Frank-Walter Steinmeier marchează un moment culminant în cadrul parteneriatului nostru strâns. Aceasta subliniază prietenia noastră adâncă și îndelungată cu România, precum și interesul nostru deosebit pentru aprofundarea în continuare a acestei prietenii. Amploarea relațiilor noastre bilaterale se reflectă în schimburile strânse la nivel politic, în relațiile economice intense cu Germania, care este cel mai important partener comercial al României, precum și în schimburile culturale și cu societatea civilă. În acest sens, în special minorității germane din România și comunității românești din Germania le revine un important rol de punte de legătură. Mai ales în vremurile dificile ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, este important ca noi, în Europa, să rămânem uniți și să fim alături de Ucraina. Suntem deosebit de recunoscători că avem alături de noi un astfel de partener excelent și de încredere precum România. Vizita de stat a președintelui federal este, de asemenea, o expresie a acestei recunoștințe”, a declarat dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei.

Răspunde