Uniunea Europeană le dăruiește locuitorilor din Valchid un post de radio online!
Lansarea radioului local este posibilă prin proiectul „Egalitate de Gen și Nondiscriminare pentru Populația de Etnie Rromă“, derulat de Asociația Serviciul Apel în satul Valchid, comuna Hoghilag, în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2025, împreună cu autoritățile locale și câțiva parteneri internaționali: Arci Solidarietà (Italia), Digivis (Italia), Internationaal Comité Vzw (Belgia), Center for Sustainable Communities Development (Bulgaria).
„Locuitorii acestei comunități defavorizate sunt preponderent de etnie rromă. Temele principale ale proiectului sunt: egalitatea de șanse, înlăturarea stereotipurilor de gen, non-discriminare, implicare activă a tinerilor în comunitate, elaborarea și diseminarea de instrumente de lucru în domeniu“, au precizat reprezentanții asociației.
Alături de parteneri, asociația își propune: desfășurarea de activități stradale interactive, cu participarea tinerilor din comunitate; identificarea nevoilor locale; organizarea unor cursuri de instruire; realizarea de instrumente de lucru în domeniul non-discriminării și al egalității de gen, cu potențial de a fi replicate în alte comunități; vizite de studiu; schimb de experiență și bune practici între partenerii proiectului.
„Activitatea principală va viza înființarea unui post de radio web, cu implicarea tinerilor din comunitate, prin care aceștia să își facă auzită vocea. Redacția va fi amplasată în sat, iar echipa de tineri va fi instruită și sprijinită să creeze materialele care vor fi difuzate, să promoveze postul de radio web, să se implice direct în difuzarea materialelor create“, au mai arătat inițiatorii proiectului.
Primele activități
Prin intermediul proiectului finanțat de Uniunea Europeană, până acum s-a desfășurat o activitate de teatru interactive, în care micii spectatori din Valchid au fost invitați la o reprezentație interactivă, care a continuat cu o discuție despre profesia de actor, provocările meseriei, punerea în scenă a unei piese de teatru, costume, improvizație, dar și despre gestionarea emoțiilor celui care vorbește în fața unui public, exprimare liberă și transpunere în personaj. De asemenea, a fost organizat un atelier de pictură – într-o atmosferă relaxantă, tinerii s-au implicat într-o activitate interactivă, având totodată ocazia să socializeze și să se exprime liber, prin artă.
Din toamna anului trecut, la Valchid funcționează a doua școală smart din România și prima școală smart din țară înființată într-o comunitate defavorizată.