Spectacolul „Cameristele”, cadou pe Scena Digitală la aniversarea de 235 de ani a Teatrului Naţional „Radu Stanca”

Spectacolul „Cameristele”, cadou pe Scena Digitală la aniversarea de 235 de ani a Teatrului Naţional „Radu Stanca”

Publicul de pretutindeni va putea viziona gratuit în 1 iunie, pe Scena Digitală, spectacolul „Cameristele” de Jean Genet, în regia lui Hunor Horvath, cu prilejul aniversării a 235 de ani de la înfiinţarea Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu (TNRS).

În 11 iunie 1787, Martin Hochmeister, personalitate care are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu, a primit terenul necesar construirii primei clădiri de teatru de pe actualul teritoriu al României. În 1 iunie 1788 a avut loc inaugurarea teatrului din Sibiu, din Turnul Gros, cu prologul festiv „Thaliens Opferweihe”, susţinut de directorul de teatru Christof L. Seipp, şi cu piesa „Familia comică”, de Johann Karl Wetzel.

Cu prilejul aniversării TNRS, spectacolul „Cameristele” poate fi vizionat online, în 1 iunie 2023, între orele 8:00 şi 23:00, ora României, pe scena-digitala.ro.

„1 Iunie – Ziua Copilului, a Copilăriei şi Ziua Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu! Acum 235 de ani, Martin Hochmeister făcea primul teatru din România şi din această parte a Europei, inaugurând ceea ce înseamnă locul viselor, locul de unde pleacă bucuria comunicării şi a emoţiei. La mulţi ani, dragul nostru public! Pentru dumneavoastră a fost creat teatrul şi pentru toţi artiştii care stau pe scenă, cu picioarele pe lemnul ei, iar cu palmele mângâind cerul. La mulţi ani tuturor visătorilor, tuturor celor care sprijină tot ceea ce înseamnă această plăsmuire a frumosului, care se îmbracă în haina de vrajă a aplauzelor trecătoare. Vă mulţumim că ne primiţi cu tot ce vă dăruim şi sperăm din toată inima că Miracolul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, din iunie, să fie o bucurie pentru voi toţi din Sibiu, din România şi din lume. La mulţi ani, nouă tuturor!”, a declarat Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi directorul general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu.

Premierele lunii iunie pe Scena Digitală

În luna iunie, Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică şi dans a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, le oferă iubitorilor de teatru posibilitatea de a urmări online în premieră două spectacole: „Oră în care nu ştiam nimic unii de alţii” de Peter Handke, un spectacol de Leta Popescu și Bogdan Spătaru, şi „Am angajat un ucigaş profesionist” de Aki Kaurismaki, regia Radu-Alexandru Nica.

Amestec de teatru şi cinematografie, producţia „Am angajat un ucigaş profesionist” se bazează pe filmul cu acelaşi nume al regizorului finlandez Aki Kaurismaki. Filmul se întoarce iniţial la un roman al lui Jules Verne, „Aventurile unui chinez în China” din 1879, şi a cunoscut o serie de variante (inclusiv o adaptare a filmului cu Heinz Ruhmann în 1931), înainte de a-şi câştiga faima cu filmul lui Aki Kaurismaki în 1990.

În spectacolul non-verbal „Oră în care nu ştiam nimic unii de alţii”, suntem într-o piaţă publică undeva în România. Poate în Sibiu, poate într-un alt oraş, sau poate în toate oraşele din ţara în acelaşi timp. Suntem în 2023. Stăm pe o bancă şi privim atent: ce vedem? Urmărind scenariul scris de Peter Handke, creatorii spectacolului aduc împreună o maşinuţă teleghidată, politicieni şi pensionari, figuri biblice şi figuri politice, tineri dezinvolţi şi lucrători de la salubritate, afacerişti, circari. De la un minut la altul, se compune în faţa spectatorului un tablou de o densitate copleşitoare. 200 de personaje ne relevă noi forme de a vedea cotidianul. În final, oră în care n-am ştiut unii de alţii, devine oră în care ne-am cunoscut mai bine.

Bilete şi abonamente pe Scena Digitală

Pe Scena Digitală, abonamentul lunar, cel trimestrial, precum şi cel anual includ toate cele peste 60 de spectacole disponibile, la care se adaugă lunar două producţii în premieră. Iubitorii de teatru, film, dans şi muzică pot alege abonamentul pentru 12 luni la preţ de 6 luni, respectiv 299 lei, şi abonamentul pentru 3 luni la preţ de 2 luni, respectiv 89 lei. Abonamentul lunar costă 49 lei. În perioada de valabilitate a abonamentului, spectacolele pot fi vizionate oricând, oriunde şi de oricâte ori.

Spectatorii pot opta şi pentru biletul individual, care permite vizionarea unui anumit spectacol la preţul de 30 lei. Biletul individual este disponibil 4 ore de la activare şi alegerea intervalului de timp pentru vizionare.

Platforma de video-on-demand Scena Digitală, distinsă cu premiul special UNITER, poate fi accesată pe site-ul www.scena-digitala.ro.

Toate spectacolele Scenei Digitale oferă şi subtitrare în limba engleză.

Răspunde