Filarmonica de Stat Sibiu marchează Ziua Europei printr-un concert extraordinar cu Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven. Acesta va avea loc joi, 11 mai, de la ora 19.00, sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal.
Din partea Guvernului României, la eveniment va fi prezentă Teodora Elena Preoteasa, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, care va transmite mesajul premierului Nicolae Ciucă de pe scena Sălii Thalia.
“Dacă materialul sonor de la începutul simfoniei face trimitere la geneza lumii, este ușor de înțeles de ce relaționăm atât de natural și cu finalul lucrării, care reprezintă geneza unui concept – cel al Uniunii Europene”, a explicat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, înaintea celei de a IV-a ediții a Summitului Muzical European.
“Simfonia a IX-a de Beethoven este un eveniment în sine! Toată lumea ‘pedalează’ pe ideea părții a IV-a, imnul european, ceea ce este un lucru binecunoscut și bine implementat în conștiința omenească, dar simfonia în sine – vorbim de primele trei părți, în afara finalului – este o simfonie colosală în care fiecare dintre cele trei părți este o capodoperă și aproape fiecare este o simfonie în sine. În special mă refer la Adagio-ul părții a III-a, înaintea părții a IV-a. Partea a IV-a, care conține acea celebră temă devenită, între timp, imn european, este o lucrare tot așa extrem de greu de definit, o formă compozită foarte ieșită din canoanele unei lucrări de tip clasic. De fapt, acest tip de formă muzicală n-a mai fost după aceea reconstituită sau refăcută de nici un alt compozitor. Mulți s-au inspirat din Beethoven în general și din această simfonie în mod special, dar ea n-a mai putut fi reprodusă măcar ca demers general niciodată, de vreun alt compozitor. Așadar, această simfonie este un eveniment pentru oricine, oriunde și oricând!”, consideră maestrul Cristian Mandeal, unul dintre cei mai apreciați dirijori români contemporani, cu o carieră de peste patru decenii.
Evenimentul organizat cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu, în parteneriat cu formațiile muzicale ale radioului public și Rotary Club Sibiu Cibinium, beneficiază de participarea Corului Academic Radio dirijat de Ciprian Țuțu și a soliștilor Diana Țugui – soprană, Antonela Bârnat – mezzo-soprană, Florin Guzgă – tenor, Balla Sándor – bariton.
Repetițiile orchestrei au început în această dimineață, cu toată implicarea cuvenită unui concert de asemenea complexitate. “Este greu de vorbit despre emoții sau cel puțin ceea ce se înțelege prin emoții în mod curent. Sunt un om care a trecut în viața lui prin vreo două mii de concerte în total, prin toate repertoriile și prin multe părți ale lumii. E vorba, însă, de acea concentrare pe care oricând și indiferent de cât de mult ai fi dirijat o lucrare, acea pregătire ca la un concurs a unui atlet pentru o clipă însemnată, care înseamnă clipa concertului. Concertul fiind, de fapt, chintesența repetițiilor de dinainte și care aduce întotdeauna și un fel de plus-valoare la ceea ce s-a investit înainte, în timpul repetițiilor, anume acel moment nu de emoție, ci de emoționalitate pe care un concert trebuie să-l conțină spre deosebire de mersul repetițiilor. Un concert întotdeauna trebuie să fie bomboana de pe tort, adică acel moment suprem pentru care ne-am pregătit tot timpul. Bineînțeles că, personal, fac la rândul meu o pregătire interioară, chiar dacă inconștientă, chiar dacă involuntară, această pregătire o fac de fiecare dată înainte să urc pe scenă”, a mărturisit dirijorul Cristian Mandeal.
Biletele sunt puse în vânzare online pe www.iabilet.ro și la casieria Filarmonicii, la prețul de 100 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).
Seria de concerte dedicate Zilei Europei a debutat aseară, cu un concert de jazz oferit de Paolo Profeti European Collective, organizat în colaborare cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și Forumul Cultural Austriac, la care au participat aproximativ 250 de spectatori, iar mâine, Filarmonica găzduiește “Simfonia Iubirii” – un dialog unic între știință și artă susținut de dirijorul Vladimir Agachi și reputatul psiholog Daniel David, alături de Young Famous Orchestra.