Sănătatea plămânilor, la control!

Sănătatea plămânilor, la control!

Sute de spirometrii gratuite și zeci de persoane convinse să renunțe la fumat cu ajutorul medicației gratuite oferite de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu! Ieri, sibienii au avut posibilitatea să efectueze spirometrii gratuite în Shopping City Sibiu, în cadrul campaniei antifumat „Luna mai, luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor”.

Astfel, câteva sute de sibieni și-au testat funcționarea pulmonară, persoanele depistate cu probleme fiind îndrumate la consult de către echipa medicală coordonată de dr. Sebastian Buga, medic pneumolog.

Cât te costă să te lași de fumat?

De asemenea, aproape 30 dintre persoanele investigate au decis să încerce să renunțe la fumat cu ajutorul soluțiilor farmaceutice antifumat puse la dispoziție de spital în mod gratuit, produsele antifumat fiind achiziționate din donațiile și sponsorizările atrase special pentru această campanie.

„Ne-am propus ca până la finalul anului să reușim să ajutăm un număr cât mai mare de persoane să renunțe la fumat, atât prin acțiunile de conștientizare pe care le organizăm intensiv în această lună, cât și prin oferirea medicației antifumat în mod gratuit pentru persoanele dispuse să abandoneze țigările. Este o țintă îndrăzneață, în condițiile în care produsele pentru această acțiune le procurăm doar din donații și sponsorizări, iar costurile medicației antifumat pentru o persoană sunt de aproximativ 150 – 200 de lei. Ne-am străduit să adunăm sumele necesare, reușind deja să achiziționăm produse pentru aproximativ 100 de persoane și urmează să primim în viitorul apropiat o sponsorizare pentru încă 100 de persoane, însă facem în continuare un apel pe această cale către toate companiile sau persoanele de bună credință care doresc să se implice, să ne sprijine pentru a putea să redăm sănătatea unui cât mai mare număr de persoane dependente de fumat” , spune Cristian Roman, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Recomandări pentru fumători

Spirometria este una dintre cele mai utile investigații în aprecierea funcției pulmonare.

„Este important ca cei care sunt fumători, chiar dacă sunt asimptomatici, să vină la controale periodice, pentru că așa prevenim o deteriorare accentuată a capacității pulmonare. În plus, bolile obstructive cronice respiratorii evoluează treptat și atunci este indicat ca funcția pulmonară să fie monitorizată regulat”, a explicat dr. Sebastian Buga, medic pneumolog Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor plămânilor, pe lângă spirometrie, medicul mai poate recomanda și efectuarea unei radiografii toracice, analize de laborator și, în anumite cazuri, de CT toracică (dacă există suspiciune de cancer pulmonar).

Campania antifumat se află la cea de-a VI-a ediție și se derulează în perioada 1-31 mai.

Răspunde