Președinta Daniela Cîmpean i-a înmânat lui Teodor Tulpan titlul de cetățean de onoare al județului Sibiu

Președinta Daniela Cîmpean i-a înmânat lui Teodor Tulpan titlul de cetățean de onoare al județului Sibiu

Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la succesul expediției românești pe vârful Everest (8.848 m) din Himalaya, alpinistul sibian Teodor Tulpan a organizat, ieri, o proiecție a filmului „Expediția Everest 2003”, realizat de Șerban Georgescu. Evenimentul a fost găzduit la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și a reunit numeroși iubitori ai muntelui.

Daniela Cîmpean i-a înmânat titlul de cetățean de onoare al județului Sibiu lui Teodor Tulpan, titlu aprobat de consilierii județeni în ședința ordinată din 27 aprilie.

„Domnul Teodor Tulpan și-a dedicat întreaga viață muntelui, iar visul său a fost cucerirea Everestului din munții Himalaya, încă din copilărie. Toată munca depusă îi încununează o carieră de excepție, marcată de abnegație, efort și concentrare duse la extrem. Pentru activitatea sa și pentru contribuția importantă la creșterea prestigiului județului Sibiu și a României, prin cucerirea, la data de 22 mai 2003, în cadrul primei expediții integral românești, a ‘Acoperișului Lumii’, îl felicit în numele Consiliului Județean și al sibienilor și sunt onorată să îi înmânez un semn de recunoștință din partea noastră”, a spus președinta Consiliului Județean Sibiu.

Acordarea acestei distincții are la bază performanța înregistrată de Teodor-Petru Tulpan în urmă cu două decenii de a cuceri cel mai înalt vârf din lume, în cadrul primei expediții românești în Himalaya, organizată în 2003.

Teodor Tulpan a fost salvator montan voluntar, începând cu anul 1993, iar în perioada 1998 – 2006 a activat ca salvamontist profesionist în echipa Sibiului. Din 1999, este instructor național salvamontist, ghid montan, instructor de schi și alpinist. El a înființat Școala de Munte Everest, unde tinerii iubitori de natură și munte se pot forma și învăța din tainele muntelui și alpinismului de la un adevărat profesionist. În anul 2003, a participat la prima expediție românească în Himalaya, fiind primul care, pe 22 martie, ora 10.00, a atins vârful Everest. În 2003, el a condus prima expediție sibiană în Caucaz, unde a zburat cu parapanta de la tabără II (5.400 m) până în tabăra de bază (4.100 m), devenind primul român care a zburat în Aconcagua.

Răspunde