Orașul cu doi președinți

Orașul cu doi președinți

Președintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, și președintele României, Klaus Iohannis, au vizitat ieri Sibiul.

Data de 25 mai 2023 va rămâne înscrisă în istoria orașului, Sibiul primind vizita președintelui Republicii Federale Germania, E.S. Frank-Walter Steinmeier și a președintelui României, Klaus Werner Iohannis.

“Sibiul a crescut în inima mea”

“Sibiul a fost deosebit de onorat de această vizită. Excelența Sa, domnul președinte Steinmeier, cetățean de onoare al Sibiului din 2015, a revenit în oraș pentru a treia oară, exprimându-și admirația și plăcerea de a revedea orașul nostru. Am primit cu încântare, în numele Sibiului, aprecierile pozitive din partea președintelui Germaniei, domnul Frank-Walter Steinmeier și din partea președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu privire la frumusețea și dezvoltarea orașului. Sper că este o mândrie și o mulțumire pentru fiecare dintre sibieni că avem un oraș apreciat la cel mai înalt nivel”, a spus primarul Astrid Fodor.

Vizita a început la Primăria Sibiu, unde Klaus Iohannis și Astrid Fodor l-au primit pe înaltul oficial străin. Președintele Steinmeier a transmis mesajul său pentru Sibiu în cartea de onoare a orașului: “De la ultima mea vizită din 2015, Sibiul a crescut în inima mea. Îmi amintesc cu recunoștință de onoranta distincție acordată în cadrul vizitei mele din 2015. Astăzi, în calitate de cetățean de onoare al Sibiului, am privilegiul de a reveni și mă bucur de rolul important pe care Sibiul și cetățenii săi îl joacă în relațiile strânse și cordiale dintre România și Germania.”

A urmat o întrevedere în biroul primarului Astrid Fodor, în cadrul căreia s-a purtat o scurtă discuție pe tema frumuseții orașului, dar și a direcțiilor de dezvoltare ale acestuia. După o întâlnire cu comunitatea germană la Forumul Democrat al Germanilor și o discuție a celor doi președinți cu liceeni sibieni, vizita oficială s-a încheiat cu o recepție oferită de primarul Astrid Fodor care a prilejuit o întâlnire între cei doi înalți oficiali și reprezentanții comunității Sibiului.

Sibiul, pe harta diplomatică a Europei

Aceasta a fost a patra vizită a unui președinte german în Sibiu. De altfel, în ultimii 25 de ani, orașul a avut onoarea să primească un număr mare de vizite la nivel înalt, dintre care amintim: Regele Albert al II-a și Regina Paola ai Belgiei, Marele Duce Henri și Marea Ducesă Maria Teresa de Luxemburg, Prințesa Muna a Iordanului, Principesa Margareta și Principele Radu ai României, doi președinți ai Comisiei Europene – Jose Manuel Barosso și Jean Claude Juncker – și prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, miniștri și alți înalți oficiali. De asemenea, amintim de Summit-ul UE din 2019, când la Sibiu au fost prezenți 28 de șefi de state și de guverne din Europa.

Răspunde