Sinagoga Mare de pe strada Constituției a fost luată cu asalt de vizitatori, seara trecută, după mulți ani în care a stat închisă.
Sibienii și turiștii dornici să cunoască povestea acestui monument aflat oarecum în afara circuitului au stat la cozi de 200 de metri pentru a intra în lăcașul mozaic, deschis cu ocazia Nopții Muzeelor. Accesul a fost liber, dar cei care au dorit au oferit donații în vederea conservării monumentului de arhitectură.
Sinagoga Mare din Sibiu a fost, cu adevărat, marea surpriză din cadrul proiectului Noaptea Muzeelor la Sibiu.
„În acest an, de Noaptea Muzeelor, Muzeul Național Brukenthal a deschis Sinagoga Mare din Sibiu. În interiorul clădirii a fost organizată și expoziția ‘În cuvintele prorocilor: istoria comunității evreiești din Sibiu’, curatoriată de managerul interimar Alexandru Chituță, parte din proiectul ‘Cultură în multe culori’, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național”, au spus reprezentanții muzeului.
Muzeul Național Brukenthal a deschis acest obiectiv, care în perioada ceaușistă a fost chiar în pericol de a fi demolat, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Sibiu.
„Dacă la 1949, comunitatea evreiască din Sibiu număra 1.900 de persoane, la 1966 în oraș au mai rămas 211 persoane iar în anul 2006 doar 24. În aceste condiții, Sinagoga din Sibiu, unul dintre puținele lăcașuri de cult ale comunității evreiești din Transilvania, a căzut în paragină, cele mai importante obiecte de cult din aur și argint fiind furate. Pentru anul 2007, Sibiu Capitală Culturală Europeană, Rodica Gordon Radian, ambasadorul Israelului în România, a inițiat programul de reabilitare a clădirii cu fonduri alocate de guvernul statului Israel”, au mai reamintit cei de la Brukenthal.